Bitcoin doorbreekt 4.000 dollar-grens

De markt van de cryptovaluta is immens populair geworden de afgelopen maanden, voornamelijk de meest verhandelde digitale munt doet het bijzonder goed. De bitcoin springt van het ene record naar het andere, enkele dagen geleden was één BTC 3.000 dollar waard en sinds gisteren is daar nog maar eens 1.000 dollar in waarde bijgekomen.

De digitale munteenheid bitcoin lijkt niet te stoppen, sinds begin dit jaar is de munt vier keer in waarde gestegen van 1.000 dollar naar 4.000 dollar. De vraag naar de virtuele munt in Japan is immens gegroeid, vandaar ook de stevige koersexplosie van de afgelopen dagen.

Zondag sprintte de munt naar 4.225,40 dollar om dan terug lichtjes te dalen richting 4.000 dollar. In de maand augustus steeg de munt maar liefst 40 procent in waarde. De totale marktwaarde noteert momenteel op 70 miljard dollar, dat is 10 miljard meer dan de week ervoor.

Zoals reeds vermeld, is het voornamelijk de Japanse vraag die de koersexplosie van de afgelopen dagen heeft veroorzaakt. 46 procent van de globale vraag kwam voort uit Japan terwijl ‘slechts’ 25 procent voortvloeide uit BTC-USD transacties.

De stijging liep zo goed als parallel met de goudprijs, beleggers en investeerders wereldwijd deden hun fondsen en aandelen van de hand om kapitaal om te wisselen voor andere beleggingscategorieën. Oorzaak is uiteraard de nucleaire onrust tussen de Verenigde Staten van Amerika en Noord-Korea.

Voornamelijk in Azië zijn beleggers ongerust over de geopolitieke spanningen, de reactie op deze beurs was de vorige week meer dan duidelijk. De bitcoin profiteert nu van de angst en wordt gebruikt als alternatieve beleggingsmethode, vooral door Japanners en Zuid-Koreanen.

Het feit dat de bitcoin ook zijn splitsing met bitcoin cash heeft overleeft, deed het vertrouwen toenemen in de munt waardoor er steeds meer geïnteresseerden waren om de munt terug op te pikken.

Verder zijn er ook nog andere factoren die de bitcoin interessant maken zoals institutionele investeerders, zoals bv. Goldman Sachs, die steeds meer moeite hebben om cryptovaluta te negeren als belegging.

Bronnen: CNBC, HLN, FD

Foto: Antana – Flickr