Rustpauze binnen spanningen Noord-Korea

Noord-Korea was een bron van ergernis op de beurzen vorige week. De meeste grote indices gingen er op achteruit. Maandag lijkt er een herstel op te treden. Ook deze week zullen de ogen weer gericht worden op de woordenoorlog (hopelijk niet meer dan dat) tussen Donald Trump en Kim Jong-Un. 

De Bel20 index haalt adem en stijgt een dikke procent. Ook de andere Europese indices weten wat terrein terug te winnen.

Spanningen Noord-Korea – VS

Noord-Korea provoceert haar omgeving en de Amerikanen door talrijke testen met ballistische en kernraketten. Laatste tijd lopen de spanningen hoog op. De Amerikaanse president eist het stopzetten van de wapentesten. De woordenwissels werden ook vorige week zeer fel waarbij Noord-Korea dreigde met een aanval op het Amerikaanse eiland Guam en wees op een enorm aantal vrijwilligers die zich aanbood bij het leger, “klaar om wraak te nemen op de VS”. De Amerikaanse president laat zich van zijn kant helemaal niet doen en spreekt harde taal. Volgens hem zal Noord-Korea in zeer ernstige problemen komen als ze de VS aanvallen en in dat geval kunnen ze maar beter heel nerveus zijn.

China probeert neutraal te blijven in het conflict maar is wel een bondgenoot van Noord-Korea. Ze behouden het land ook graag als breekijzer bij de betrekkingen met de Verenigde Staten.

Economische gevolgen

Al bij al blijven de economische gevolgen momenteel nog zeer beperkt. De aandelenmarkten laten dan wel wat terrein liggen, het was niet zo veel.

Anderzijds moet gezegd dat Noord-Korea in een gebied ligt met heel wat grote economieën rondom, China en Japan zijn daarvan de mooiste voorbeelden, met grote invloed op wereldvlak.

De goedkopere dollar komt dan wel weer de export van Amerika ten goede. Verder stijgen de olieprijzen waarvan ook de Amerikaans productie kan profiteren.

De goudprijs veert op door de onzekerheid, hiervan profiteren uiteraard de beleggers in het edelmetaal.

Foto: RR