Slechts nieuws voor de VS: Europese banken stappen mee in Russisch LNG-avontuur

Dat de Russen hun zinnen gezet hebben op de LNG-markt, kon u hier bij beurs.com al lezen. Via de korte doorgang aan de Noordelijke IJszee kunnen de Russen de kosten van het dure transport van LNG via hoogtechnologische tankers tot 40% drukken. Dat is een ware gamechanger op een markt die nu gedomineerd wordt door de Qatari’s.

Er zit dus muziek in het Russische plan. Niet alleen het Noorse Statoil is rechtstreeks betrokken bij de productie van Russisch LNG, maar ook Europese banken, i.e. banken uit de Europese Unie, willen graag meestappen in het Russische LNG-avontuur.

Concreet willen verschillende Europese institutionele investeerders geld pompen in het LNG-project in Yamal, in Noord-west Siberië. Het zou gaan om een kredietlijn van zo’n 19 miljard USD. Bovendien is de Franse oliereus Total betrokken bij de ontginning van aardgas en de productie van LNG in het Yamal-project.

Dat is vooral een streep door de rekening van de Amerikanen, die graag zélf de Qatari’s naar de kroon steken als LNG-grootmacht. Er is echter weinig Europese interesse in Amerikaanse LNG en ook weinig financieel enthousiasme om Amerikaanse productielijnen te kapitaliseren. Integendeel. Laatst trokken de Spanjaarden zich nog terug uit een LNG-deal met de Amerikanen om in zee te gaan met… de Russen.

Dit verklaart wellicht mede waarom de Amerikanen op het gaspedaal gaan staan inzake de economische sancties tegen Rusland: zo probeert Washington Europese investeerders af te schrikken om met de Russen in zee te gaan. Dat plannetje lijkt dus niet te werken.

Bron: Sputnik News