Iran dreigt atoomakkoord op te blazen door nieuwe Amerikaanse sancties

Het atoomakkoord tussen de zes wereldleiders en Iran, dat overigens veel moeite heeft gekost, staat op springen met ‘dank’ aan de Verenigde Staten van Amerika. Iraans president Rouhani heeft laten weten dat de overeenkomst binnen enkele uren al teniet gedaan kan worden als de V.S.A. de nieuwe reeks sancties effectief gaat doordrukken.

Een serieus dreigement van de Iraanse president Rouhani, hij is bereid om het atoomakkoord met de Verenigde Staten van Amerika, Rusland, China, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk op te zeggen als de Amerikanen nieuwe sancties opleggen aan Iran. Dat liet hij dinsdag weten tijdens een persmededeling te Teheran.

En het kan snel gaan, er is geen sprake over een termijn van weken of maanden maar wel over enkele uren. Als de Verenigde Staten van Amerika de nieuwe sancties doordrukken, dan zal Iran waarschijnlijk vandaag nog de afspraken omtrent het nucleair programma overboord gooien.

De nieuwe Amerikaanse sancties zijn een inbreuk op het huidige atoomakkoord dat in 2015 wordt bereikt tussen de wereldleiders. ’Als zij (de V.S.A.) zich niet moeten houden aan de afspraken, dan wij ook niet’, zo luidt het vanuit het Iraanse parlement.

President Rouhani voelt zich liever niet genoodzaakt om zich terug te trekken uit de overeenkomst omdat de deal heeft geleid tot samenwerking en vertrouwen met de wereld. Maar hij benadrukt dat Iran niet respectloos behandeld mag worden door eender welke grootmacht.

De V.S. ambassadeur beweert dat de nieuwe sancties geen link hebben met het atoomakkoord en dus volledig los staan van het feit. In juli werden er beperkingen opgelegd aan zes Iraanse bedrijven die meewerken aan de ontwikkelingen van het ballistische raketprogramma. De kwamen er nadat Iran een raket had gelanceerd die een satelliet in een baan rond de aarde kan zetten.

Rouhani is niet te spreken over de huidige stand van zaken en vindt het bijzonder spijtig dat de V.S.A. zich gedraagt als een slechte partner en onbetrouwbare onderhandelaar die zich niet houdt aan vastgelegde afspraken.

Bronnen: CNBC, AD, RTL

Foto: Wikimedia