Russische oppositiepartij pleit voor “slimme tegensancties”

Eerder deze zomer besloot de VS om de sancties tegen Rusland te verlengen. Net als de Europese economie is de Amerikaanse economie niet immuun voor de sancties. Volgens sommige bronnen kosten de sancties de Amerikaanse economie sinds het begin van de sancties 3 jaar geleden al zo’n 2.25 miljard dollar.

Gevogelte, vlees, vis, fruit, groenten, melk en zuivelproducten komen Rusland haast niet meer in, en dat voelen nu ook de Amerikaanse landbouwers.

Dat kon u hier bij beurs.com lezen.

Eén ding is echter duidelijk: de Europeanen, die met tegenzin de Amerikaanse sanctiepolitiek volgen, voelen de gevolgen van de contra-sancties veel sterker dan de Amerikanen.

Dat onevenwicht willen de Russen nu rechttrekken: de Amerikanen kunnen immers een belangrijk deel van de rekening van hun sanctiepolitiek doorschuiven naar de Europeanen. Door specifieke Amerikaanse producten in het vizier te nemen, zullen de Russen proberen maatregelen te treffen die enkel de Amerikaanse, en in veel mindere mate de Europese economie zullen treffen.

De voorzitter van een Rechtvaardiger Rusland, de belangrijkste oppositiepartij, stelt bijvoorbeeld specifieke sancties voor tegen Coca-Cola, Mars, Procter&Gamble en Johnson&Jonhson.

Voorts is er een idee om de Amerikaanse overheidsdiensten aan Microsoft te onttrekken en hen te laten weren met decentrale Linux-software.

Zulke tegensancties zou zich onmiddellijk laten voelen op de Amerikaanse markt, en zou een vruchtbare voedingsbodem voor meer publiek en politiek protest tegen de sancties kunnen zijn. Op die manier zouden de Amerikanen dan in mindere mate de rekening naar de Europeanen kunnen doorschuiven.

Bron: Sputnik News

Foto: Dennis Jarvis, no changes made