IMF luidt noodklok aangaande schulden China

China moet zich minder afhankelijk maken van schulden, aldus het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

De enorme schuldenberg waar China zichzelf mee opzadelt om te blijven groeien, kan een nieuwe financiële crisis ontketenen. Het kan leiden tot een afkoeling van de economie of een sterke marktcorrectie.

Als er niets verandert stijgen de schulden van huishoudens, bedrijven en overheid van 242 procent nu, wat natuurlijk ook niet te min is, naar bijna 300 procent van het BBP in 2022.

China’s economie groeit hard

Het IMF waarschuwt voor het groeiende schuldenprobleem in haar jaarlijkse rapport over de Chinese economie, terwijl zij gelijktijdig haar groeiverwachtingen voor China naar boven heeft bijgesteld.

De verwachting voor dit jaar is dat de economische groei van de tweede economie ter wereld uit zal komen op 6,7 procent tegen een eerdere verwachting van 6,2 procent.

Ter vergelijking: de Nederlandse economie, die het dit jaar ook bijzonder goed doet, zal naar verwachting groeien met een miezerige 3,3 procent.

De gemiddelde jaarlijkse groei voor China tussen nu en 2021 zal naar verwachting op 6,4 procent uitkomen. Het IMF beraamde eerder nog een groei van 6 procent.

Goed nieuws dus.

Schulden brengen risico’s met zich mee

Toch waarschuwt het IMF dat met een verdere, grote en continue toename van de private en publieke schulden er een toenemend risico ontstaat op de middellange termijn.

Het schuldenprobleem van China wordt ook door veel asset managers gezien als een van de grootste marktrisico’s.

China leent zoveel dat de economie wellicht niet hard genoeg groeit om al dat geld terug te verdienen.

Eén van de risico’s die het IMF noemt, is dat de leningen aan het bedrijfsleven in de voorbije vijf jaar zijn verdubbeld.

In 2016 alleen al groeide het totaal aan leningen voor ondernemers met 16 procent, het dubbele van de economische groei.

Het is ook nooit goed

Met een schuld die 3 keer zo groot is als het BBP is China dus een groot mondiaal risico.

Maar minder zou ook een risico vormen. Want hoe zou China en de wereld er uit zien zonder die Chinese stimulus?

De globale groei sinds de crisis van 2008 zou langzamer zijn geweest en meer afhankelijk van de VS.

Het land dat nu nog steeds maar met moeite een groei weet neer te zetten van 2 procent.

Bronnen: IMF, Bloomberg, CNBC

Foto: Flickr