Let op! Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg en mogelijk meer verliezen door het hefboomeffect.

Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

Wordt de euro te sterk?

Nieuwe donderwolken pakken samen boven het hoofd van Mario Draghi, baas van de Europese Centrale Bank. Ondanks het gekke monetaire beleid, waarbij massaal geld wordt gecreëerd, wordt de euro juist sterker. Wat nu?

De ECB pompt nog steeds op maandelijke basis 60 miljard euro in de economie. Dat doet zij al zowat twee jaar via een massaal opkoopprogramma. Aanvankelijk werden staatsschulden, in de vorm van overheidsobligaties opgekocht, later werd ook overgegaan tot het aankopen van bedrijfsobligaties.

Dit beleid heeft tot gevolg dat de (Zuiderse) eurolanden hun schulden goedkoop kunnen financieren en in de private sector betekent de monetaire versoepeling goed nieuws voor de aandeelhouders van voornamelijk multinationale ondernemingen.

Bedoeling van het ECB-beleid is te zorgen voor extra consumptie, investeringen, een inflatie-opstoot en een betere exportpositie. Maar, wat blijkt nu? De inflatie blijkt niet stabiel (‘duurzaam’ in het ECB-jargon) te zijn. De hogere inflatie werd in het laatste jaar veroorzaakt door een stijging van de energieprijzen.

Er is nog een ander probleem: Door de massale geldcreatie zou, normaal gesproken, de waarde van de euro dalen. Een simpel spel van vraag en aanbod, zou je denken.

Wat zien we? De euro bevindt zich momenteel op haar hoogste punt in meer dan 2,5 jaar tijd. De Europese munt steeg sterk ten opzichte van de dollar. Vergeleken met een korf aan belangrijke valuta, steeg de waarde van de euro met zo’n 5% in de vorige maanden.

Ondanks het ECB-beleid apprecieert de euro dus. Niet alleen neemt de waarde toe ten overstaan van de dollar, maar ook de dalende Britse pond, zorgt er voor dat de euro bijzonder sterk staat. Dit is dus slecht nieuws voor de exportpositie van de Europese bedrijven.

Uit notulen van de Europese Centrale Bank, juli 2017, komt naar voren dat steeds meer bestuurders bij de ECB zich zorgen maken over de huidige tendens.

Vraag is alleen: Wat is de oplossing? Nog meer geld bijdrukken, in de hoop dat de waarde van de euro zal dalen? Het lijkt er op dat ze bij de ECB al hun munitie verschoten hebben en niemand nog weet hoe het verder moet. We zitten in een straatje zonder einde…

Tijd om ponden en dollars te kopen.

Bron: The Financial Times, ECB

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.