Rijkste Afrikaan investeert miljarden in Europa en VS

De rijkste man van Afrika heeft besloten om tientallen miljarden te investeren in Europa en de VS.

Aliko Dangote, zoals hij bekend is, is van plan om 20 tot 50 miljard dollar te investeren. Hij wil met name investeren in hernieuwbare energie en de aardolie-industrie.

Investeringen

Dangote en zijn familie werden rijk door het verkopen van cement in negen Afrikaanse landen. Hij heeft talloze bedrijven verdeeld over het Afrikaanse continent en heeft een privévermogen van zeker 11 miljard euro.

Zijn oogappel, Dangote Cement, breidde internationaal uit en Dangote investeerde in olie- en gasprojecten, onder meer in samenwerking met investeringsmaatschappijen Carlyle en Blackstone.

Ook met Microsoft-tycoon Bill Gates heeft Dangote goede banden.

Daarnaast verdiende Dangote flink met olieraffinaderijen in zijn thuisland, waar op dit moment 650.000 vaten per dag worden verwerkt.

Zijn bedrijven strekken zich inmiddels uit over het hele Afrikaanse continent en zijn steeds vaker op voedselproductie gericht.

Vorige maand kondigde hij nog miljardenprojecten aan in de productie van suiker, rijst en zuivel.

2020

Hij is nu nog bezig met investeringen op het eigen continent. Bijna 5 miljard dollar heeft hij in landbouw gestoken en nog eens 11 miljard dollar in de aanleg van een olieraffinaderij.

Maar de 60-jarige Nigeriaan wil de 20 tot 50 miljard dollar tussen 2020 en 2025 buiten het Afrikaanse continent gaan investeren en vanaf 2020 wil hij dat 60 procent van de nieuwe investeringen buiten Afrika liggen.

Diversificatie

De in Lagos woonachtige Dangote noemt zichzelf een hartstochtelijk industrieel. Investeringen in sectoren als telecom of technologie liggen hem niet. Ook voor een politieke carrière voelt hij niets.

Behalve interesse in hernieuwbare energie en industrie heeft de miljardair herhaaldelijk het nieuws gehaald omdat zijn oog had laten vallen op de Engelse voetbalclub Arsenal. Tot een overname kwam het daarbij niet.

Bronnen: Bloomberg, Punch, Forbes

Foto: Flickr