Trump doekt drie adviesraden op

Amerikaans president Donald Trump ging de verkiezingen in als populist maar eenmaal gekozen omgaf hij zichzelf bijzonder snel met ceo’s en Goldman Sachs bankiers.

Adviesraden ontbonden

Woensdag kwam daar weer flink verandering in toen Trump zijn twee actieve ceo adviesraden, het manufacturing council en het strategy and policy forum, zonder pardon opdoekte.

Volgens Axios was adviseur Steve Bannon blij met de manier waarop zaken zich hebben ontwikkeld. Deze week betekende voor hem een scheiden van de president en de “Davos crowd”.

Blackstone-ceo en voorzitter van de adviesraad Stephen Schwarzman zou woensdagavond aan de president hebben willen mededelen er mee te willen stoppen, maar nadat dat bericht was uitgelekt liet de president zelf via Twitter direct weten dat hij er een einde aan maakt.

Uitspraken

Het einde is te wijten aan de uitspraken van Trump zaterdag en dinsdag.

Na de gewelddadigheden in Charlottesville afgelopen weekend liet hij het na het extreemrechtse karakter en het inrijden op een tegendemonstrant door een nationalist te veroordelen.

De leegloop bij de twee adviesraden werd maandagochtend ingeluid door Merck-ceo Kenneth Frazier. Hij verklaarde dat Amerikaanse leiders “fundamentele waarden in ere moeten houden“.

Daarop reageerde Trump op Twitter:

En ook Amazon kreeg er daarna van langs:

Uiteindelijk liet de president de raden zelf maar ontbinden:

De twee overleggroepen werden kort na de inauguratie van Trump ingesteld, met als doel over banencreatie en economische groei te praten, maar bleek vooral van symbolische waarde. Circa vijftig ceo’s namen deel aan het initiatief.

Nog een adviesraad geschrapt

Trump blijkt nu ook de plannen voor een adviesraad voor infrastructuur te schrappen, zo berichtte Bloomberg vannacht.

Hij zou in totaal 1 biljoen dollar willen uitgeven aan infrastructuur en de adviesraad zou hem helpen bij het opstellen van infrastructurele plannen en projecten.

Een anonieme bron gaf tegen Bloomberg aan dat Trump ook daar geen brood meer in ziet.

Bronnen: Bloomberg, CNBC, Axios

Foto: Flickr