Total en de Deense overname

Oliebedrijf Total koopt voor zowat 7,5 miljard dollar het Deense conglomeraat AP Moeller over. De olieprijs blijft op een relatief laag niveau staan. Bedrijven in de energiesector moeten hun portfolio’s herschikken en opzoek gaan naar schaalvoordelen. Dat is dan ook wat het Franse Total schijnt te doen.

Vandaag verscheen een persbericht van Total waarin de olieraffinaderij laat weten voor 100% een acquisitie door te voeren op E&P Compenary Maersk Oil & Gas. Dit is een subsidiary van het Deense AP Moeller.

Total zal ook schulden, ten belope van 2,5 miljard dollar, overnemen van het bedrijf. Total wijst op de overlap in de activiteiten van beide spelers. Een synergie dus. De overname zal er voor zorgen dat Total sterker staat in de markt.

“Het verwerven van Maersk Oil helpt ons om sterker te staan in Noord-Europa. Onze zogenaamde ‘North Sea Business Unit’ groeit en zal instaan voor alle activiteiten en operaties in het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Noorwegen en Nederland”, aldus de Total-directie.

Het was al langer duidelijk dat Total op overnamepad was. De cijfers van het tweede kwartaal waren beter dan aanvankelijk voorspeld. Eind juli stelde Total al dat de balans van het bedrijf er goed uitziet.

Total heeft begin april al haar activiteiten in Irak en Argentinië opgevoerd. Tussen Iran en Qatar werkt Total mee aan de opbouw van de grootste aargasvelden ter wereld.

Tevens gooide dit voorjaar Total zich ook op de Braziliaanse markt. Total ziet daar kansen omdat Petrobras eerder in zwaar weer terecht kwam, door hoge schulden.

Zowel het aandeel van Total als dat van Maersk AP Moeller bleef vandaag nagenoeg stabiel.

Bron: Financial Times, Total