Beleggers willen Zwitserse bank. Wat zit er voor u in?

De aandelenportefeuille van de Zwitserse nationale bank is vandaag 400 keer groter dan de eigen beurswaarde. Zijn politiek en beleggers nog te stoppen? Hoe hoog groeien de bomen voor de Zwitsers. Tot in de hemel?

De koersklim van SNB, de Zwitserse centrale bank, is op de beurs van Zürich al een hele tijd aan de gang. Het aandeel is ondertussen zo’n 3200 Zwitserse frank waard (2800 euro).

Aan het begin van 2016 bedroeg een aandeel nog ‘slechts’ 1200 frank. Vooral in de jongste maanden is de Zwitserse nationale bank explosief gestegen (van 2000 naar 3200 frank in slechts 3 maanden).

In totaal heeft de bank 100.000 aandelen, waarvan een groot deel vast blijft zitten bij dezelfde partijen. Er zijn gemiddeld slechts 100 dagorders. De aandelen zijn enorm gewild en de aangeboden hoeveelheid is gering, wat de spectaculaire stijging voor een groot stuk verklaart.

Wie zijn de aandeelhouders? De kantons van Bern (6,6%), Zürich (5,2%) en Vaud (3,4%) hebben heel wat in kas. Ook de Duitse bedrijfsleider Theo Siegert is met 6,6% een van de grote gelukkigen.

Dat de Zwitsers graag soeverein zijn, kan voor beleggers een extra reden zijn om aandelen te kopen. Toch heeft de Zwitserse bank, net als zowat alle centrale banken, in de afgelopen jaren een losgeslagen monetair beleid gevoerd.

De balans is 7 keer groter dan voor de crisis en maakt nu 120 procent van de Zwitserse economie uit. De SNB zat, eind 2016, voor 130 miljard frank (115 miljard euro) in aandelen die ze wereldwijd gekocht heeft. De beurswaarde van die aandelen die de SNB koopt is 400 keer groter dan haar eigen beurswaarde.

Toch is het de vraag hoe lang het sprookje van de Zwitserse centrale bank nog kan doorgaan. Zoals steeds ligt de politiek op de loer. Men wil namelijk met de enorme reserves van de SNB een staatsfonds in het leven roepen.

Belangrijk voor de belegger is echter dan het gros van de winst op de enorme portefeuille vandaag al naar de federale overheid en regionale kantons vloeit. Aandeelhouders hebben recht op maximaal 6 procent van de nominale waarde van het aandeel, zo’n 250 Zwitserse frank.

Bron: De Tijd