Gaat waarde van uw huis instorten?

De Autoriteit Financiële Markten slaakt een kreet over de Nederlandse huizenmarkt. De toezichthouder is sceptisch over de steeds verder stijgende huizenprijzen. Waakzaamheid is geboden. Te veel gezinnen en investeerders rekenen zich rijk met bakstenen.

De lage rente zorgt er al een hele tijd voor dat de beurzen stijgen. Ook zijn huizen en appartementen weer populair. De goedkope hypotheken zorgen voor een stormloop aan nieuwe verkoopsakten in Vlaanderen en Nederland.

De prijzen van vastgoed zijn in de grote Nederlandse steden, Amsterdam op kop, sterk aan het stijgen. In Amsterdam lijkt het alsof de crisis van 2008-2010 nooit heeft bestaan. Stijgingen van 8 procent op jaarbasis zijn het nieuwe ‘normaal’.

Het aanbod van koopwoningen blijft ver achter bij de vraag. Vooral in de Randstad (Rotterdam is in opmars, Amsterdam onbetaalbaar), maar ook in steden als Eindhoven en Groningen zet dit de huizenmarkt onder grote druk.

‘Voortvarend aan de slag met nieuwbouw is nu prioriteit nummer 1′, verkondigt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) met een schuin oog naar de formatieonderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. De bouwproductie zit sinds 2015 weliswaar in de lift, maar ze blijft ver achter bij de jaarlijkse behoefte aan minstens 80 duizend nieuwe woningen.

Zo stonden, voor het eerst sinds dertien jaar, in het tweede kwartaal van 2017 minder dan 100 duizend bestaande koopwoningen in de verkoop. De krapte neemt dus toe. Meer vraag dan aanbod, dat moet resulteren in hoge prijzen.

Toch waarschuwt Femke de Vries, bestuurster bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). “Reken je niet rijk met hoge huizenprijzen. Het is belangrijk niet aan de huidige situatie te wennen. In het collectieve bewustzijn is geslopen dat huisprijzen altijd omhoog gaan”, maar dat is dus niet (noodzakelijk) het geval.

De Vries vreest dat de lage rente consumenten aanzet tot het nemen van te grote risico’s en het aangaan van te grote schulden. De AFM maakte haar zorgen dan ook kenbaar aan de Vereniging Eigen Huis en Verbond van Verzekeraars.

Toch ligt er ook een grote verantwoordelijkheid bij de consument/koper zelf. “De taak van AFM is om te zorgen dat de financiële instellingen hun klanten geen loer draaien, maar dat betekent niet dat mensen niet hoeven na te denken over hun hypotheek of investering.”

Femke de Vries heeft dan ook een tip voor de spaarder en consument: “Gebruik de lage rente om schulden (van vastgoed) te verkleinen.” Het opbouwen van een eigen groot vermogen verkleint risico’s.

Bron: Elsevier – Economie, De Volkskrant