Let op! Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg en mogelijk meer verliezen door het hefboomeffect.

Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

Investeren via crowdfunding: Meer risico dan succes?

In tijden waarin het zoeken is naar ‘yield’, laten velen zich verleiden om te investeren in crowdfundingprojecten. Bedrijven die een succes worden kunnen je dan veel geld opleveren. Toch zijn de investeringen niet zonder risico. Het loopt soms mis en dan is je geld verdwenen.

Consumenten stoppen tientallen miljoenen in crowdfunding-projecten in Nederland en België. De overheid heeft mee een klimaat gestimuleerd waarin alles draait rond ‘innovatie’. In de hoop dat West-Europa in de toekomst nieuwe ‘unicorns’ aflevert, bedrijven die op meer dan een miljard dollar worden gewaardeerd.

Van alle top10 ‘unicorns’ is er geen een afkomstig uit Europa. India, China, Verenigde Staten voeren de ranglijsten aan met bedrijven als Uber, Snapchat, Xiaomi, Airbnb en Pinterest.

Crowdfunding is populair. Steeds meer financiering van (startende) ondernemingen, loopt via crowdfunding-rondes. Sinds 2015 maakt crowdfunding in Nederland meer dan 100 miljoen euro uit, in 2016 groeide dat bedrag vlotjes tot boven 150 miljoen.

Dat crowdfunding blijft groeien mag op het eerste gezicht vreemd lijken. Banken gooien namelijk met leningen, dankzij de extreem lage rentes en het ECB-beleid. Ook overheden richten tal van investeringsvehikels en dito fondsen op om starters aan bakken geld te helpen.

Wat maakt crowdfunden interessant? Aangezien geld op de bank niets opbrengt, is het verstrekken van geld aan bedrijven aanlokkelijk. Dat geld, inclusief rente, krijg je (normaal) terug. Veel fijner wordt het wanneer bedrijven in ruil aandelen geven. Die aandelen leveren geen extra intrest op, maar stijgen natuurlijk wel in waarde als het bedrijf in kwestie succesrijk wordt.

Maar, het kan dus ook misgaan. Heel wat starters gaan failliet. In zo’n 5 procent van de gevallen wordt het geïnvesteerde geld niet terugbetaald, blijkt uit cijfers. Daarom is het belangrijk je geld te spreiden over meerdere projecten om zo aan risicospreiding te doen.

Toch is er sprake van een vals risicoprofiel. Uit bevragingen van de financiële waakhond in Nederland blijkt dat investeerders de risico’s bij crowdfunding lager inschatten dan bijvoorbeeld aandelen kopen op de beurs, zoals AEX of Bel20. Dat is bizar omdat startende, jonge bedrijven juist riskanter zijn.

Door het te laag inschatten van risico’s, wordt ook vaak relatief veel uitgeleend. Leenplatforms adviseren om maximaal 10% van je vrije belegbare vermogen in crowdfunding-leningen te steken. Volgens de toezichthouder leent meer dan de helft meer dan die 10% uit.

Bron: Fortune, Forbes, Elsevier

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.