Slechts één winnaar tijdens Brexit-onderhandelingen, namelijk Frankfurt

De één zijn dood is de andere zijn brood. Dit spreekwoord kon nooit meer van toepassing zijn dan op de Brexit waarbij de economische centra Londen en Frankfurt tegenover elkaar komen te staan. De kans dat Duitsland de Britten in deze kwestie tegemoet zullen komen in vanzelfsprekend onbestaande

Frankfurt is reeds decennia één van de belangrijkste economische centra ter wereld. Met het ontstaan van de Eurozone is het belang van deze Duitse grootstad nog verder toegenomen. Niet enkel het hoofdkwartier van de Europese Centrale Bank is hier gevestigd maar ook tal van andere grote economische giganten.

De opportuniteit die de Brexit creëerde is dan ook van onschatbare waarde voor deze Duitse stad. Tal van financiële bedrijven kondigden reeds aan de overstap te maken naar Frankfurt door het uitblijven van zekerheden na 2019 wanneer de Brexit definitief van kracht zal worden. Analisten verwachten dat niet minder dan 10000 bankiers de overstap zullen maken. De totale jobcreatie is zelfs nog enkele tienduizenden eenheden groter waardoor The City (of London) wel degelijk de impact hiervan zal voelen.

Dit alles komt onder meer doordat tal van financiële transacties verplicht moeten gebeuren vanuit een Europese lidstaat. Door de Brexit (en het uitblijven van onderlinge akkoorden) moeten financiële instellingen dan ook noodgedwongen uitwijken naar andere Europese lidstaten. Ierland en Duitsland lijken hier het meest van te profiteren.

Grote Amerikaanse instellingen zoals Morgan Stanley, Citigroup en JPMorgan bevestigden reeds dat Frankfurt het nieuwe hoofdkwartier zal worden voor de Europese handel. Duitsland, nu reeds de spreekwoordelijke olifant in de kamer, ziet hierbij zijn economisch gewicht hierdoor verder toenemen.

Terwijl de Franse president Macron hoopte om het belang van Parijs op te krikken ten koste van Londen is dit echter volledig de mist in gegaan. Niet Parijs maar Frankfurt wint over de gehele lijn waarbij nu reeds merkbaar is dat er grote verschuivingen gebeuren. Onder meer de vastgoedprijzen zijn er de afgelopen jaren sterk gestegen waarbij het voor de lokale bevolking steeds moeilijker geworden is om een eigendom te verwerven.

Voor de Brexit-voorstanders is ondertussen dag na dag pijnlijker nu blijkt dat de economische realiteit een stuk grimmiger blijkt te zijn dan men aan de kiezers beloofde. De prijzen voor diverse goederen en diensten zijn ondertussen sterk gestegen voor de lokale burger waarbij het einde nog lang niet in zicht is.

Zonder goede akkoorden zal het Verenigd Koninkrijk na 2019 moeten terugvallen op de handelsverdragen van de WTO waardoor de prijs om Britse goederen te exporteren sterk zal stijgen. Dit zal ongetwijfeld een invloed hebben op de export en de bijhorende werkgelegenheid. Niet enkel de financiële sector zal hierdoor getroffen worden maar de gehele Britse economie. De daling van de Britse Pond maakt dit onvoldoende goed en zorgt daarbovenop voor een duurdere import van overzeese goederen onmisbaar zijn.

Zelfs indien de Brexit nog kan teruggedraaid worden, dan nog zal de economische schade tientallen miljarden Euro’s bedragen. De kans dat deze grote financiële instellingen opnieuw naar Londen zullen verhuizen is behoorlijk klein. Tot op heden blijft de Europese Unie het been stijf houden tot grote frustratie van de Britten. De koppige Britse houding gedurende vele decennia dreigt hen dan nu ook zuur op te breken ten voordele van eeuwige aartsrivaal Duitsland.

Bronnen:

http://www.cnbc.com