Problemen olie-productie dreigen nog weken aan te houden na doortocht orkaan

In de nasleep van de orkaan Harvey welke dit weekend aan land kwam zijn tal van raffinaderijen en olieplatforms stilgelegd. Ook na de doortocht zal dit nog minstens enkele dagen tot weken aanhouden door de bijzonder sterke overstromingen die de komende dagen enkel zullen aanzwellen.

Naast de menselijke schade en materiële schade heeft orkaan Harvey ook de nodige problemen veroorzaakt op de oliemarkten. Deze is vergeleken met de reeds geschatte schade (er worden bedragen van meer dan 40 miljard USD reeds genoemd) eerder beperkt maar zullen toch de nodige problemen veroorzaken.

Door de grote overstromingen en logistieke problemen is in de regio Houston en Galveston er nu reeds een productiebeperking van minstens 1 miljoen vaten/dag. Daarnaast is ook de regio Corpus Christi getroffen waardoor dit aantal nog een stuk hoger ligt. Onder meer producent Shell heeft de activiteit gestaakt in de Deer Park raffinaderij, de grootste in de Verenigde Staten met een dagelijkse capaciteit van 340000 vaten/dag.

Shell benadrukt dat de activiteiten gepland werden gestaakt om verdere schade door de overstromingen te beperken. Enkel essentieel personeel is momenteel nog aanwezig op de site. Ook Petrobas en Exxon Mobil staakten hun activiteiten door de orkaan en de bijhorende waterproblemen. Bij Exxon Mobil werden onder meer de activiteiten gestaakt in Baytown, Texas, welke een capaciteit benadert van meer dan 560000 vaten per dag.

In totaal werd in de ruime regio de capaciteit met meer dan een miljoen vaten per dag gereduceerd. Zelfs indien de schade aan de raffinaderijen en olieplatforms snel gerepareerd kan worden, dan nog zullen deze de komende weken niet op volle capaciteit draaien. Dit door de grote schade aan de gehele regio waardoor tal van werknemers tijdelijk niet beschikbaar zijn.

Waar de problemen weliswaar niet van eenzelfde grootorde van Katrina zijn is de regenval wel uitzonderlijk. Bij Katrina braken de dijken door waardoor de problemen snel escaleerden. Nu zijn de grootste problemen veroorzaakt door de enorme regenval welke ook de komende dagen nog zal aanhouden. Het orkaanseizoen is daarbovenop nog niet afgelopen waardoor de kans op nieuwe problemen in de regio ook de komende weken niet uit te sluiten valt.

Bronnen:

http://www.cnbc.com