Macht Trump tanende, na 2018 dreigt volledige stilstand

Trump slaagt er tot op heden niet in om ondanks de meerderheid in het Amerikaanse congres hervormingen door te voeren. Recente peilingen wijzen daarboven op een steeds maar dalende populariteit. Een Democratische overwinning in 2018 kan ervoor zorgen dat alle hervormingen geblokkeerd kunnen worden waardoor de politieke en financiële situatie nog instabieler kan worden.

Terwijl Trump tot grote frustratie van vele wereldleiders verkozen raakte lijken recente Amerikaanse peilingen erop te wijzen dat ook de meerderheid in de Verenigde Staten de president niet meer steunt. Het presidentschap is weliswaar nog maar pas begonnen maar tussentijdse verkiezingen in 2018 in het Amerikaanse congres kunnen mogelijk voor een politieke aardverschuiving zorgen.

Een eventuele Democratische overwinning in het congres kan er namelijk voor zorgen dat Trump de controle kwijt geraakt over enkele belangrijke politieke organen waardoor er geen enkele hervorming meer kan worden goedgekeurd de komende jaren. Risicoanalyses voorspellen zelfs dat Trump bij een Democratische overwinning mogelijks een stap zou terugzetten wat de politieke chaos op de spits zou drijven.

Deze aangekondigde financiële hervormingen zijn het belangrijkste item voor de aandelenmarkten waarbij een eventuele schrappen ervan een trigger kan zijn van een nieuwe financiële crisis. Ook het opstappen van Trump is hierbij niet langer denkbeeldig aldus tal van analisten. Ook bookmakers gaan er steeds meer van uit dat Trump vroeger dan verwacht een stap terug zal nemen.

Voor de politieke verhoudingen in de Verenigde Staten is dit voornamelijk voor de Republikeinen een steeds grotere ramp aan het worden. Het vertrouwen is weg, de partij is hopeloos verdeeld en de reputatie (en bijhorende macht) op het wereldtoneel zijn ondertussen ernstig aangetast. De reeds aangerichte schade is ondertussen aanzienlijk en kan niet meer snel goed gemaakt worden door een eventuele opvolger.

Ondanks dat dit alles een Amerikaanse probleem is, is dit toch van belang voor Europa. Indien de financiële situatie op de Amerikaanse beurzen negatief zou evolueren, dan zou dit ongetwijfeld een weerklank hebben op de Europese beurzen. Dit in combinatie met de nog prille heropleving in de Eurozone kan er opnieuw voor zorgen dat de situatie opnieuw uit de hand loop in tal van Europese landen. De huidige Eurocrisis in gedachten houdende, kan dit ook hier ervoor zorgen dat de politieke en financiële tegenstellingen opnieuw op de spits worden gedreven.

Bronnen:

http://www.cnbc.com