Stijgende spanning Azië spreekwoordelijke druppel voor financiële markten?

De stijgende spanning in Azië in de Koreaanse oorlog zorgen ervoor dat meer en meer fondsen dit geopolitieke risico incalculeren. Dit onder meer door het investeren in veilige havens zoals goud om zich te wapenen tegen een terugval van de financiële markten.

Sinds het aantreden van Trump werd deze Amerikaanse president reeds als een bijkomende risico ingecalculeerd bij grote investeringen. Nu deze volop in conflict blijft gaan met Noord-Korea, komt ook dit risico erbij waardoor er meer en meer aangeraden wordt om te investeren in meer veilige beleggingen.

De laatste raketlancering waarbij Japan overvlogen werd is het trieste hoogtepunt in de hoogoplopende spanningen te Azië. Toch blijft dit alles een berekende zet vanuit het Noord-Koreaanse regime aangezien deze specifiek Japan overvloog. Een mogelijke raket richting China, Rusland of Zuid-Korea had andere gevolgen gehad waardoor enkel Japan een “relatief veilige” optie is.

Beide nationalistische leiders, Trump aan Amerikaanse zijde en Kim Jong Un aan Noord-Koreaanse zijde kunnen zich geen gezichtsverlies veroorloven. Het gevolg is een stijgende spanning waarbij elke zijde snel een misstap te veel kan plaatsen.

Analisten en beleggingsfondsen zien de zaak steeds somberder in waarbij dit alles de spreekwoordelijke druppel te veel kan zijn waardoor een nieuwe financiële crisis kan losbarsten. Andere risico’s zijn onder meer het uitblijven van Amerikaanse hervormingen, het zeer hoge schuldenniveau wereldwijd, en het stagneren van de aandelenmarkten. Dit alles is een ideale cocktail om een nieuwe crisis te veroorzaken waarvoor meerdere experts reeds enige tijd waarschuwen.

Indien goed voorbereid is een financiële crisis echter tevens een opportuniteit waarbij veilige beleggingen zoals goud het over het algemeen goed doen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de goudprijzen opnieuw in stijgende lijn gaan, een gegeven waar beleggers jarenlang geduld voor moesten uitoefenen. Als het nieuwe virtuele goud, Bitcoin, hier kan van mee genieten is echter nog onduidelijk.

Een eventuele stijging van Bitcoin welke te linken is aan deze geopolitieke risico’s zou echter een definitieve bevestiging van de mogelijkheden zijn, waardoor ook dit een mogelijke alternatieve belegging kan vormen in de toekomst.

Bronnen:

https://goldprice.org

http://www.cnbc.com