Merkel wil snel terug betere relaties met oud-bondgenoot Rusland

Een opvallende uitspraak vandaag van bondskanselier Angela Merkel, namelijk het opheffen van de Russische sancties indien er een einde komt aan de vijandelijkheden in Oekraïne. Hierbij vermeldend dat beide economische grootmachten hier hun voordeel mee kunnen halen.

De uitspraak van bondskanselier Merkel maakt duidelijk dat Duitsland enerzijds vast zal blijven houden aan de sancties maar anderzijds hoopt op snel verbeterende relaties met Rusland, een oude bondgenoot van de Duitsers. Beide partijen hebben een grote onderlinge handel welke op dit moment zwaar geschaad wordt door de diverse economische sancties.

Het toont echter ook aan dat zelfs indien de Verenigde Staten hier niet meer akkoord gaan, Duitsland toch akkoord zal gaan deze op te heffen als de vijandelijkheden stoppen. Over het teruggeven van de Krim wordt amper nog gesproken waardoor Rusland de buit definitief lijkt binnen gehaald te hebben. Een staakt-het-vuren lijkt voor Merkel reeds voldoende om de handel tussen beide blokken opnieuw te doen heropleven.

Dit alles is op zich ook het meeste realistische scenario. Europa (en de Verenigde Staten) kunnen op dit moment op militair of politiek vlak niet op tegen Rusland in de regio. Enkel mits het op grote schaal inzetten van militaire troepen kunnen de regio’s terug onder controle van Oekraïne komen. Daarbij is het risico echter bijzonder groot dat landen als Estland, Letland, Litouwen en mogelijks zelfs Finland meegezogen worden in een bloederige oorlog.

Economisch gezien zou dit alles absoluut niet opwegen ten opzichte van het terug veroveren van de Krim of de weinig interessante regio’s in Oost-Oekraïne. Tevens kunnen zowel Rusland als Duitsland er economisch veel bij winnen om de diplomatieke banden opnieuw te normaliseren. De Verenigde Staten worden hierbij meer en meer buiten spel geplaatst, dit volgend op de uitlatingen van Trump welke eist dat Europa de eigen problemen oplost.

Ironisch genoeg kan dit ervoor zorgen dat niet Europa maar de Verenigde Staten geïsoleerd zullen achterblijven zonder goede bondgenoten. Voor de Russische president Poetin zou dit alvast een overwinning zijn waarbij hij de Trans-Atlantische bondgenoten uit elkaar kan spelen.

Bronnen:

http://www.cnbc.com