Verliest Amerikaanse dollar langzaam zijn status als primaire wereldmunt?

De Amerikaanse dollar is sinds de tweede wereldoorlog de wereldmunt bij uitstek voor beleggers en wordt dan ook aanzien als een veilige haven in tijden van onrust. Hier wordt dan ook handig gebruik van gemaakt door de Amerikaanse overheid om op deze manier goedkoop aan financiële middelen te geraken.

De Euro blijft sinds het stabiliseren van de Eurocrisis hoge toppen scheren. Dit ten koste de Amerikaanse dollar welke zijn status enigszins ziet verminderen op het wereldtoneel. Ook de Chinese Renminbi klimt langzaam op als wereldmunt.

Het zwakker worden van de Amerikaanse dollar is des te opvallender aangezien de Amerikaans economie beter presteert dan diverse andere economische blokken. Ook verwacht men verdere renteverhogingen waardoor investeren in de Amerikaanse dollar een interessante belegging is.

Dit alles weegt echter niet op ten opzichte van de huidige politieke problemen in Washington waarbij de Amerikaanse president Trump er niet in slaagt belangrijke hervormingen door te voeren. De twee belangrijkste hiervan, een belastingshervorming en een omvangrijk investeringsproject om de verouderde Amerikaanse infrastructuur aan te pakken lijken steeds minder kans op slagen te hebben.

Indien deze binnenkort niet goedgekeurd worden zullen deze naar verwachting niet meer goedgekeurd geraken voor de tussentijdse verkiezingen in 2018 waar een Democratische overwinning mogelijk komende is. Indien dit scenario realiteit zou worden, dreigt de rest van de regeringsperiode van Trump volledig te verzanden.

Bovenop dit alles wordt de status van de Amerikaanse dollar meer en meer in vraag gesteld. Diverse landen neigen meer en meer tot het diversifiëren van hun buitenlandse deviezen waarbij voornamelijk de Euro en de Renminbi in het vizier komen. Dit is ook onder meer merkbaar aan de dollar index welke reeds enige tijd aan een daling bezig is.

De stijgende Euro is echter slechts nieuws voor de Europese Centrale Bank. Door de stijgende wisselkoers ten opzichte van de Amerikaanse dollar wordt de export duurder wat de recente groei terug in de kiem kan smoren. Onder meer Duitsland, het exportland bij uitstek in de Eurozone kan dit vlak voor de verkiezingen missen als kiespijn. Indien de ECB de komende jaren zijn stimulus programma zou stopzetten en renteverhogingen zal toepassen, dan dreigt deze nu al duurdere Euro nog verder te stijgen.

Bronnen:

http://www.cnbc.com