Let op! Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg en mogelijk meer verliezen door het hefboomeffect.

Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

Orkaan Harvey een van de duurste catastrofes

De schade die orkaan Harvey heeft veroorzaakt loopt op tot miljarden dollars. Vooral de energiesector en de landbouwsector vrezen flink wat schade.

Olie- en chemische industrie

De regio rond Houston is erg belangrijk voor de Amerikaanse olie- en chemische industrie.

Analisten schatten dat het stilleggen van raffinaderijen rondom Houston in totaal 2,6 miljoen vaten per dag scheelt, omgerekend zo’n 15 procent van alle productie in de VS.

Daarnaast ligt door de orkaan een derde van de chemische productie plat.

De Golf van Mexico, waar de meeste boorplatforms gesloten werden vanwege Harvey, is goed voor een vijfde van de olieproductie en ongeveer 45 procent van de raffinagecapaciteit in de VS.

Schade Shell

Ook Shell is geraakt, het bedrijf moest veel van z’n activiteiten in de regio stilleggen.

Shell heeft in Houston een raffinaderij en een chemische fabriek, waar in totaal 1500 in dienst van Shell werken.

In de nabijgelegen haven worden per jaar zo’n 100 miljoen vaten geladen en gelost en daarmee hoort de haven bij de 25 grootste van de VS.

In de fabriek wordt uit ruwe olie brandstof gemaakt maar sinds zondag ligt de fabriek stil.

Het bedrijf wil niks zeggen over de financiële schade, maar het stilleggen van enkel de fabriek zou al uit kunnen komen op een miljoen per dag.

Ook werden uit voorzorg twee boorplatforms platgelegd en het Shell-kantoor in Houston, waar liefst 6000 mensen werken.

Miljardenschade

De Houston-regio zou in totaal goed zijn voor zo’n drie procent van het totale Amerikaanse BBP.

Slecht nieuws dus voor haar economie en de VS zal de komende tijd de schade op moeten gaan maken.

Bij orkaan Ivan ging het uiteindelijk om een totale schadepost van zo’n 17 miljard dollar, bij orkaan Sandy om ruim 70 miljard dollar.

Orkaan Katrina bleek, met een schadepost van 170 miljard dollar, het meest verwoestend.

De schade van orkaan Harvey wordt nu geschat tussen de 43 en 100 miljoen dollar, waarmee Harvey zich mag scharen onder een van de duurste catastrofes die het land ooit teisterde.

Bronnen: Bloomberg, RTLZ, Financial Times, CNBC

Foto: Flickr

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.