Let op! Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg en mogelijk meer verliezen door het hefboomeffect.

Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

Berlusconi wil terug naar de Lire

Silvio Berlusconi, de voormalige politieke leider van Italië, heeft het gehad met de euro. Hij vindt dat zijn land terug moet keren naar een soort nieuwe lire. Het idee van een parallelle munt in de Eurozone wint zo steeds verder terrein. Eerder stelde ook econoom Geert Noels dit idee niet ongenegen te zijn.

De zogenaamde kwaliteitsmedia melden dat het idee van de bekende socioloog Thomas Piketty om een euro-parlement, naast het bestaande Europees Parlement te creëren, aan populariteit zou winnen. Piketty pleit, net als bijvoorbeeld Emmanuel Macron (President van Frankrijk) voor een euro-minister die alle lidstaten in het gareel moet zien te houden.

Vorige week liet de Duitse Bondskanselier Angela Merkel weten dat ook zij gewonnen is voor dit idee. Zodoende wordt de Eurozone steeds meer een supranationale unie met bijhorende transfertunie. Probleem is echter dat de Zuiderse landen, zoals Griekenland en Italië, binnen de huidige muntzone niet competitief kunnen worden, waardoor de crisis blijft aanslepen.

Silvio Berlusconi ziet dit ook in. De voormalige Italiaanse premier mengt zich dan ook in het debat en zaaide wat onrust op de financiële markten vorige week, door te pleiten voor een parallelle munt. Deze valuta zou dan ingevoerd worden naast de bestaande euro.

Het was de rechts-regionalistische partij Lega Nord die in italië eerder al het idee van een ‘mini-boT’ lanceerde. Dit zou een rentevrij schuldbewijs zijn dat in Italië ook zou kunnen dienen als wettelijk betaalmiddel. Silvio Berlusconi sluit zich nu aan bij dit idee om een soort van ‘nieuwe lire’ in het leven te reopen.

“De tweede munt kan gebruikt worden om (binnenlandse) vraag en consumptie aan te zwengelen”, aldus Berlusconi. Volgens hem hoeft dit idee trouwens niet in strijd te zijn met de bestaande Europese verdragen. Het is duidelijk dat Silvio Berlusconi met dit idee weer wat naar rechts opschuift. Hij aast op (de stemmen van) Lega Nord, om opnieuw tot een rechtse alliantie te komen. Voor mei 2018 zijn er Italiaanse verkiezingen.

Door de onzekerheid rond Italië (zowel politiek, monetair als financieel) was er vorige week een opstootje van de Italiaanse 10-jaarsrente, ten opzichte van de Duitse rente. Sinds januari schommelt het verschil in 10-jaarsrente tussen 1,6 en 2,1 procentpunten.

Bon: Libero, De Tijd

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.