Italië blijft bijzonder gevaar voor Eurozone

De Economie binnen de Eurozone is terug volop aan het aantrekken waarbij onder meer de Euro en tal van beleggers euforisch reageren. Desondanks dit alles wordt vaak vergeten dat naast het failliete Griekenland een andere grote economie blijft flirten met een default, namelijk Italië.

Niet Griekenland maar Italië is het echte probleem binnen de Eurozone. De Euro presteert op dit moment bijzonder goed ten opzichte van onder meer de Amerikaanse dollar maar op de achtergrond sluimert een bijzonder groot gevaar, namelijk de precaire situatie van de Italiaanse economie (en vooruitzichten).

Waar de Italiaanse economie weliswaar groeit, gebeurt dit aan een tragere snelheid dan de overige Eurolanden, dit met een zelfde vooruitzicht voor de komende jaren. Momenteel groeit de Italiaanse economie met 0,9% per jaar en naar verwachting aan 1,1% per jaar in 2018. Dit ten opzichte van 2,1% in de Eurozone dit jaar en 1,9% volgende jaar.

De werkloosheid daalt er weliswaar maar dit alles weegt niet op ten opzichte van de vele financiële risico’s waar Italië maar geen vat op lijkt te krijgen. Deze zijn reeds decennia gekend maar werden zelfs na het uitbreken van de laatste Eurocrisis en financiële wereldcrisis niet voldoende aangepakt. Italië is één van de landen waar er dringend hervormingen moeten doorgevoerd worden om de toekomst veilig te stellen maar politieke problemen houden dit alles tegen.

Naast het gebrek aan politieke hervormingen kampt Italië met een zeer hoge overheidsschuld welke steeds maar verder stijgt. Dit is op zowel korte als lange termijn een enorm probleem aangezien de kans bijzonder groot is dat de rente verhoogd zal worden. Zelfs mits een minieme rentestijging begint er reeds een rentesneeuwbal te rollen welke zonder zeer diepgaande hervormingen niet kan tegengehouden worden.

Daarnaast is het aantal niet betaalde leningen in Italië een pak groter dan andere Europese landen waarbij voorzichtige schattingen uitgaan van niet minder dan 20% van het totale aantal (en een derde van de gehele Eurozone). Dit op zich is een financiële tijdbom waardoor de Italiaanse banken kampen met een onvoldoende stevige basis. De combinatie met de hoge overheidsschuld (133%) zorgt dan ook voor groeiende ongerustheid bij tal van financiële instellingen.

De aankomende verkiezingen in 2018 zorgen ervoor dat dit alles verder zal escaleren. Volgens de laatste peilingen is een meerderheid van de Euroskeptische partijen mogelijk waardoor nieuwe hervormingen, mogelijks opgelegd door de ECB, des te moeilijker zullen worden. Indien de Eurocrisis terug zou opflakkeren, dan is dit alvast een belangrijk item om in gedachten te houden bij toekomstige beleggingen en investeringen.

Bronnen:

http://www.cnbc.com