Chinese centrale bank houdt ICO in de gaten

Vooral Chinese beleggers hebben de koersen van cryptovaluta’s de afgelopen maanden opgedreven tot recordhoogten.

Maar China geldt al lange tijd als het land waar de meeste Bitcoins worden gemijnd en het grootste deel van de Bitcoins bevindt zich dan ook in China.

De People’s Bank of China (PBOC) is de centrale bank en toezichthouder van het land.

Nu blijkt dat de PBoC op 18 augustus in een meeting restricties of wellicht zelfs een verbod op ICO’s heeft besproken.

Initial Coin Offering

Een ICO staat voor initial coin offerings, een soort beursgang met cryptomunten.

Volgens bronnen vind de toezichthouder dat er eerst regelgeving moet komen die een virtuele gang naar de markt in goede banen kan leiden.

Wanneer toezichthouders in de toekomst moeten vaststellen dat die ICO’s een significant risico vormen voor financiële markten en beleggers zal zij wellicht zelfs beslissen ICO’s volledig te verbieden.

Op het moment zijn ICO’s big business. In China alleen is er sinds begin 2017 al 395 miljoen dollar mee opgehaald, middels 105.000 verschillende investeerders.

SEC

Het nieuws uit China volgt op commentaar van de Amerikaanse toezichthouder SEC. In juli gaf zij aan dat cryptovaluta effecten betreffen en als zodanig geregistreerd moeten worden.

Afgelopen week gaf de SEC nog een waarschuwing uit. Zij stelde een lijst op met indicatoren die aangeven of een ICO mogelijk op verdachte gronden is gebaseerd.

De mogelijke restricties in China zijn de laatste tekenen dat toezichthouders wereldwijd strategieën aan het bedenken zijn.

Dit om de toch behoorlijke risico’s die bij ICO’s voor komen in te dammen.

Op welke termijn de Chinese toezichthouder officieel met nieuwe regels komt voor ICO’s is niet bekend.

Bronnen: Coin Desk, FD, Reuters, Financial Times

Foto: Flickr