Let op! Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg en mogelijk meer verliezen door het hefboomeffect.

Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

6 grootbanken bouwen wereldwijd aan blockchain en virtuele munt

Zes van de grootse (vermogens)banken ter wereld slaan de handen in elkaar. Samen gaan ze zich gooien op de markt van de digitale munten. Blockchain had al de aandacht, maar nu willen de grote spelers een eigen digitale munt. Transacties en clearing-activiteiten moeten zo makkelijker, via de nieuwe munt, kunnen verlopen.

Blockchain is populair. De klassieke banken hebben steeds meer interesse in de technologie die onontbeerlijk is voor munten als bitcoin. Zes mondiale grootbanken gaan nu een stapje verder. Ze willen niet alleen de technologie begrijpen en gebruiken, maar willen nu ook een eigen munt ontwikkelen. Concreet gaat het om Barclays, Credit Suisse, Canadian Imperial Bank of Commerce, HSBC, MUFG, State Street en UBS.

UBS was op dit gebied een voortrekker van de zogenaamde ‘utility settlement coin’. Deze virtuele munt moet financiële markten efficiënter gaan maken. Hyder Jaffrey, hoofd strategische investeringen bij het Zwitserse UBS, stelt dat er al heel wat onderhandelingen zijn gevoerd met centrale banken en regelgevingsautoriteiten. “In de komende 12 maanden willen we de munt ontwikkelen. Tegen het einde van 2018 willen we met de munt ‘live’ gaan.”

Banken waren eerst sceptisch over virtuele munten én blockchain. Het zou bijdragen tot fraude en terrorisme, zo werd vaak gezegd. De financiële spelers zien echter steeds meer in dat ze niet achter kunnen blijven op wat er wereldwijd gaande is. De ‘utility settlement coin’ moet het mogelijk maken dat banken en financiële bankengroepen onderling makkelijk transacties kunnen verrichten. ‘Securities’ kunnen zodoende vlotter aangekocht en verkocht worden. Klassieke transacties duren langer, zo klinkt het bij de 6 hoger vernoemde banken. Het systeem zal voor de banken ook een ander groot voordeel hebben: het verlaagt de kapitaalvereisten.

Vooraleer alles kan werken, moeten de securities (zoals obligaties enz.) zelf in de blockchain gebracht worden. Indien dit niet gebeurt dan zijn de voordelen die aan het systeem verbonden zijn (lagere kosten, lagere kapitaalvereisten en snellere transacties) allemaal een maat voor niets.

Bron: The Financial Times

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.