Demografische problemen kunnen groei Europa op termijn ondermijnen

Afgelopen vrijdag kwam Mario Draghi, president bij de Europese Centrale Bank, opnieuw met positief nieuws omtrent de Europese economie. Op langere termijn waarschuwen experts echter dat demografische problemen roet in het eten kunnen strooien om dit groeitraject vol te houden.

Waar de Verenigde Staten terug enige tijd kunnen spreken van een sterk aantrekkende economie is dit voor Europa en de Eurozone in het bijzonder, nog maar sinds kort het geval. Draghi bevestigde de aantrekkende groei afgelopen vrijdag waarbij tevens werd aangehaald dat de groei de komende kwartalen zal aanhouden.

De economische heropleving is volgens de Europese Centrale Bank nog maar in een prille fase waardoor de vooruitzichten de komende jaren en maar positief zijn. Dit in tegenstelling tot de Verenigde Staten welke de sterke heropleving reeds achter de rug hebben. Dit alles is onder meer te merken aan de wisselkoersen tussen de Euro en de dollar waarbij de Euro ondertussen al noteert aan 1,19 USD.

Een stijgende economie is voor vele Eurolanden een belangrijke reddingsboei door de hoge schulden welke de afgelopen jaren werden opgebouwd. Enkel Duitsland, tevens de grootste Europese economie, kan op dit moment uitstekende begrotingscijfers voorleggen. Nochtans is het schuldenniveau zodanig gestegen dat dit een belangrijke trigger kan zijn om een nieuwe financiële crisis te veroorzaken.

Op langere termijn kampt Europa echter met een bijkomende probleem, een probleem welke niet op enkele jaren recht te zetten is. De demografische balans in vele Westerse landen is namelijk niet evenwichtig waarbij de verouderde bevolking een steeds belangrijkere stempel drukt op de economie. Niet enkel de stijgende kosten zijn een financiële tijdbom maar ook de dalende bevolking in diverse landen van de Eurozone zorgt voor een bijkomend probleem.

Dit demografische aspect kan voor een tragere groei zorgen wat op zijn beurt zorgt voor een tragere afbouw van de schulden. In het Westen is men dan ook genoodzaakt volop in te zetten op een verdere automatisatie om de huidige groei op langere termijn vol te houden. De export zal hierbij volop de focus verkrijgen door de stagnerende binnenlandse consumptie. Duitsland bewijst dat het wel degelijk mogelijk is om te concurreren

Een alternatief hiervoor is het op grote schaal migranten aantrekken om op deze manier voldoende werkkrachten te verkrijgen. Gezien de huidige omstandigheden is dit echter een onmogelijke piste waardoor slechts enkel de piste van een verdere automatisatie in combinatie met een stijgende artificiële intelligentie realistisch lijkt.

Bronnen:

http://www.cnbc.com