Let op! Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg en mogelijk meer verliezen door het hefboomeffect.

Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

Dure Euro kan prille groei Europa doen stilvallen

Waar de stijgende Euro diverse voordelen heeft voor de Eurozone waaronder het goedkoper importeren van grondstoffen, kan een verdere stijging de prille groei mogelijks in de kiem smoren. Voor de sterke Eurolanden is dit weliswaar geen probleem, voor landen als Spanje en Italië is dit nog te hoog gegrepen.

Terwijl het hoge schuldenniveau het grootste risico vormde voor de Eurozone vorig jaar is hier onverwacht de sterke Euro bijgekomen. Deze is de afgelopen tijd sterk gestegen en noteert tientallen procenten hoger dan tijdens het dieptepunt van de Eurocrisis.

Analisten beschouwen de grens van 1,20 ten opzichte van de Amerikaanse dollar als de grens van het haalbare voor de Eurozone op dit moment. Zolang de Koreaanse problemen echter aanhouden is de kans echter groot dat de Amerikaanse dollar onder druk blijft staan.

De Euro is echter een gemiddelde voor de gehele Eurozone. Net hier zit het grote verschil waarbij landen als Spanje, Italië en zelfs Frankrijk op dit moment niet klaar zijn voor een sterkere munt. Deze landen kenden voor de introductie van de Euro nooit een sterke munt en devalueerden de eigen munt regelmatig om op deze manier competitief te blijven en hun export op peil te houden. Duitsland daarentegen kan een sterke munt wel aan en zou bij een mogelijke exit hier ook direct mee geconfronteerd worden.

Op dit moment zijn de Zuiderse landen in Europa aan een sterk herstel bezig waarbij Spanje op dit moment de grootste exportstijging kan noteren van de gehele Eurozone. Eerlijkheidshalve is het ook noodzakelijk te vermelden dat het land harder getroffen werd dan andere landen waardoor er hier meer marge aanwezig is.

Aan de andere zijde kan men Duitsland vinden, een land dat amper heeft afgezien van de financiële crisis en dit als een unieke opportuniteit zag. Het land is erin geslaagd zich te profileren als veilige haven waardoor de rente er historisch laag is en de overheidsschuld voor decennia ver gefinancierd werd met negatieve rentes. Daarbovenop kon de export sterk verhoogd worden door de (te) lage Euro voor het land.

Indien de Eurozone het ten opzichte van andere grote economische blokken zal blijven beter doen de komende maanden dan dreigt ironisch genoeg terug een economische terugval. De gevolgen van de laatste Eurocrisis, welke overigens nog lang niet achter de rug is, zijn ons allen reeds bekend.

Bronnen:

http://www.cnbc.com

 

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.