Let op! Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg en mogelijk meer verliezen door het hefboomeffect.

Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

Negatieve rente een reële optie

Bijna 70 van de 1555 onderzochte Duitse banken zakt voor de laatste stresstest van de Duitse toezichthouders Bundesbank en BaFin.

Dat geeft ongeveer een op de twintig aan kleine en middelgrote banken die onvoldoende kapitaal voorhanden hebben.

Bij flinke economische tegenwind of stress in het bankensysteem zal dat problemen geven.

Dat gaf Bundesbank-bestuurslid Andreas Dombret gisteren aan op een persconferentie in Frankfurt.

Raimund Röseler van bankentoezichthouder BaFin zegt dat de test laat zien dat banken extra maatregelen moeten treffen.

Zware test

De stresstest houdt rekening met diverse nadelige economische scenario’s.

Besmettingsgevaar, het fenomeen dat de ene bank in de problemen kan komen wanneer een andere bank zijn verplichtingen niet meer nakomt, is niet meegenomen.

Röseler ziet de stresstest als zwaar.

Maar de kans dat de ECB de beleidsrente opeens fors verhoogt, waardoor banken een mismatch in de balans krijgen en flinke verliezen lijden, acht hij klein.

Bij een tegenovergestelde richting in rente doet er echter wel een ander fenomeen voor.

Negatieve rente

Nu al zijn rentes op spaartegoeden laag. Maar in de toekomst zou die rente best wel eens nog lager tot negatief uit kunnen gaan vallen.

Vorig jaar kwamen Raiffeisen Gmund am Tegernsee en de Volksbank Stendal al in het nieuws met een negatieve rente van 0,4 procent. Dit voor alle spaartegoeden boven de 100.000 euro.

In juni dit jaar kwam daar Sparda Bank bij, die tevens een negatieve rente van 0,4 procent in rekening wil brengen voor vermogende spaarders.

Kwart van de banken

Nu geeft Andreas Dombret aan dat zeker 25 procent van de banken in de toekomst een negatieve rente toe wil gaan passen.

Ook dat baseert hij op het onderzoek van de Bundesbank en de Bafin onder de 1.500 kleine en middelgrote Duitse banken.

Maar de algemene rekenrente zou nog lager gezet kunnen worden. Mocht dat zo zijn zouden uiteindelijk alle Duitse banken overstag kunnen gaan.

Bronnen: Wirtschafts Woche, Handelsblatt, Financieel Dagblad

Foto: Flickr

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.