Let op! Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg en mogelijk meer verliezen door het hefboomeffect.

Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

Shutdown van Amerikaanse overheid kan grote gevolgen hebben

Een mogelijke ‘shutdown’ van de Amerikaanse overheid kan flinke gevolgen hebben voor de economie in de Verenigde Staten.

President Donald Trump dreigde afgelopen maandag dat de Amerikaanse overheid geld vrij zou moeten maken voor het bouwen van de welbekende muur met Mexico, anders zou een shutdown tot de mogelijkheden behoren.

En afhankelijk van de tijdsduur blijkt dat toch echt een stukje duurder dan de muur van 12 miljard dollar.

6,5 miljard

Volgens kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) zal een shutdown per week minstens 6,5 miljard dollar aan schade opleveren.

Er dreigt opnieuw zo’n situatie omdat het Congres dit najaar weer moet instemmen met een noodzakelijke verhoging van het schuldenplafond.

Mocht er niet op tijd overeenstemming komen dan zullen veel overheidsinstellingen tijdelijk dicht gaan.

Het zal er voor zorgen dat ambtenaren niet meer worden uitbetaald, nationale parken en attracties worden gesloten en de economie een opflater krijgt.

Het Amerikaanse overheidsapparaat is gigantisch. Stel even voor dat al die mensen geen inkomen meer krijgen om uit eten te gaan of überhaupt boodschappen te doen.

There will be blood

Een default zou erger zijn dan het omvallen van Lehman Brothers in 2008 op het hoogtepunt van de financiele crisis van 2007-2009, aldus hoofdeconoom bij Standard & Poor’s, Beth Ann Bovino.

Zij gaf gisteren echter aan dat de kans op een shutdown gering is, zeker met de naweeën van orkaan Harvey. Maar de titel van het rapport liet absoluut niets aan de verbeelding over:

With A Shutdown, There Will Be Blood

De laatste keer dat de overheid op slot ging was in 2013.

Toen hoefden honderdduizenden ambtenaren zo’n twee weken niet op hun werk te komen. De keer daarvoor, halverwege de jaren negentig, duurde het bijna een maand.

Ook in 2011 moest er gestemd worden over het verhogen van het schuldenplafond, maar tot een shutdown kwam het niet.

Wel kreeg de VS een ongekende downgrade van S&P. Van AAA status naar AA+.

En met de constante opbouw aan schuld lijkt daarbij uiteraard niet snel verandering in te komen.

Bronnen: CNBC, Bloomberg, Reuters

Foto: Flickr

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.