Terugval met 50% mogelijk voor S&P 500

Doemscenario’s omtrent de huidige historisch hoge noteringen op de aandelenmarkten zijn van alle tijden. In de Verenigde Staten liet het voormalige Amerikaanse congreslid Ron Paul echter een opvallende mening horen waarbij hij verwacht dat een terugval van maar liefst 50% dit jaar niet uit te sluiten valt.

De aanhoudende politieke problemen in de Verenigde Staten zorgen ervoor dat nu ook de aandelenmarkten nerveus worden. De laatste financiële wereldcrisis is ondertussen 10 jaar geleden waardoor het statistisch gezien zeer binnenkort opnieuw zo ver is. De recente uitspraak van Ron Paul is des te onheilspellender aangezien dit betekent dat ook de politieke wereld zich klaar maakt voor een sterke economisch terugval.

Indien deze voorspelling correct blijken te zijn en de aandelenmarkten zouden halveren dan zou dit onder meer voor de S&P 500 betekenen dat deze terug zouden vallen tot ongeveer 1212 ptn.. Weliswaar nog steeds boven het niveau van het absolute dieptepunt in 2008-2009 maar nog steeds percentueel wel bijzonder zwaar te verteren.

Op dit moment lijkt de situatie in Washington muurvast te zitten sinds het aantreden van Donald Trump als Amerikaanse president. Tot op heden slaagt Trump er niet in structurele hervormingen door te voeren op geen enkel niveau. Indien Trump er binnenkort ook niet in slaagt om de belangrijkste financiële belofte, namelijk een grote takshervorming, door te voeren dan dreigt er een volledige financiële meltdown.

Nu reeds blijft de S&P 500 reeds maanden hangen op het historisch hoge niveau van ongeveer 2450ptn, een grens welke slechts moeilijk door te breken lijkt. Het geringste negatieve nieuws kan ervoor zorgen dat er paniek ontstaat en een financiële terugval in gang wordt gezet. Anderzijds kan een belangrijke economische zege ervoor zorgen dat er een verdere stijging komt, al slinkt deze kans bijzonder snel.

Niet enkel Ron Paul maar ook andere economische analisten waarschuwen reeds langer voor de gespannen economische situatie waarbij onder meer de grote schuldenberg als een bijzonder groot gevaar aanzien wordt. Op wereldschaal zijn deze schulden voor tal van landen onhoudbaar geworden en enkel nog draagbaar door de historisch lage rente. Een gegeven wat niet kan blijven duren indien de economische situatie volledig zou normaliseren.

Enkel Duitsland lijkt echt werk te maken van een grote schuldafbouw. Dit in combinatie met het enorme handelsoverschot zorgde reeds voor meerdere conflicten, onder meer met Trump. Indien er op dit moment een nieuwe crisis zou uitbreken, dan lijkt enkel Duitsland op dit moment goed stand te kunnen houden qua schuldniveau.

Ook de Verenigde Staten kampen op dit moment met een enorme schuldenberg. Enkel het vertrouwen in de Amerikaanse dollar zorgt op dit moment ervoor dat dit houdbaar blijft. Indien een nieuwe financiële crisis ervoor zou zorgen dat dit vertrouwen vermindert, dan zou dit enorme financiële consequenties hebben.

Enkel de tijd zal dit alles uitwijzen maar het is alvast aan te raden in het achterhoofd te houden dat deze doemdenkers de komende jaren het misschien wel eens bij het juiste eind dreigen te hebben.

Bronnen:

http://www.cnbc.com