Chinese industrie toont betere cijfers in augustus

De vraag in China trekt opnieuw aan, dat blijkt uit de Caixin/Markit manufacturing Purchasing Managers’ Index. In augustus noteerde de index op 51,6 en dat is meteen het hoogste peil sinds begin dit jaar. De Chinese industrie overtreft met dit cijfer de verwachtingen van analisten, die gingen uit van een lichte daling van 51,1 in juli naar 50,9 in augustus.

De verwachtingen voor de Chinese industriële activiteiten waren niet zo heel hoog gespannen, analisten gingen uit van een lichte daling ten opzichte van de maand juli maar een stijging naar 51,6 hadden ze allerminst verwacht. De analisten, die in opdracht van Reuters onderzoek doen, waren aangenaam verrast door de ontwikkelingen van de Chinese industrie.

Een cijfer boven de 50 betekent expansie, groei of uitbreiding. Een cijfer eronder wilt zeggen dat de activiteiten achteruitgaan, oftewel krimpen. De hoofdreden voor de stijging van het PMI-cijfer ligt bij de toegenomen buitenlandse vraag naar Chinese goederen. De export steeg naar het hoogste niveau van de afgelopen zeven jaar.

Als gevolg zijn Chinese bedrijven meer beginnen inkopen en produceren, het zorgde ook voor een verhoogd vertrouwen bij producenten en fabrikanten. Volgens Ajay Kapur, hoofdstrateeg Azië bij Bank of America Merrill Lynch, opereert China nu in een zeer gunstig globaal economisch klimaat.

De wereldeconomie doet het ontzettend goed de afgelopen jaren, 85 procent van de landen die worden opgevolgd vertonen allemaal PMI-cijfers van 50 of hoger. Volgens Kapur is dit uitzonderlijk hoog en verwacht zelfs dat meer landen het rijtje zullen vervoegen.

Volgens de Chinese overheid is het officiële PMI-cijfer nog hoger, meer bepaald 51,7. Het verschil met het officieuze Caixin/Markit-onderzoek is dat deze laatste zich meer concentreert op kleine en middelgrote bedrijven. De betrouwbaarheid van het officiële cijfer wordt uiteraard in twijfel getrokken omdat geweten is dat de Chinese overheid wel eens met cijfers durft goochelen.

Bronnen: Business Insider, CNBC, Beursduivel

Foto: Wikimedia