Let op! Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg en mogelijk meer verliezen door het hefboomeffect.

Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

Europese inflatie stijgt opnieuw richting doelstelling ECB

Het zag er even niet goed uit omtrent de inflatie in de eurozone. Begin dit jaar werd de langverwachte 2 procent bereikt maar sindsdien ging het alleen maar bergaf, het baarde de beleidsmakers van de Europese Centrale Bank kopzorgen omdat de inflatie één van de belangrijkste pijlers is voor het monetair beleid. Maar augustus zou wel eens de redding kunnen brengen, vorige maand liep de inflatie terug op tot 1,5 procent.

Vorige maand lazen we nog dat de Europese inflatie in een neerwaartse trend zat en dat het vervolg van het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank hierdoor nog veel vraagtekens bevatte. Hoe euforisch ze waren begin dit jaar, zo teleurgesteld waren ze vorige maand.

Er is echter een klein beetje licht aan het einde van de tunnel, in augustus steeg de inflatie namelijk opnieuw tot 1,5 procent komende van 1,3 procent de maand ervoor. Het overtreft de verwachtingen van de experts en economen, die voorspelden een lichtere stijging tot 1,4 procent.

Met andere woorden, de ECB-doelstelling van 2 procent is opnieuw binnen handbereik maar toch wordt er niet zo enthousiast gereageerd op de stijging van het inflatiecijfer omdat de kerninflatie voor augustus nagenoeg gelijk is gebleven. De kerninflatie houdt namelijk geen rekening met sterk schommelende prijzen zoals die van energie en voeding bijvoorbeeld.

Er zijn twee belangrijke factoren die een drukkend effect hebben op de prijszetting in Europa, enerzijds de lage olieprijzen die met moeite rond de 50 dollar per vat blijven hangen en anderzijds de dure euromunt die het voor Europa goedkoper maakt om te importeren uit andere landen.

Dus ondanks de recente stijging van het inflatiecijfer, heerst er nog altijd twijfel over de verstrakking van het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank.

Het opkoopprogramma zal effectief worden afgebouwd, zoals eerder al werd aangegeven, maar over een allereerste renteverhoging is voorlopig nog geen sprake. Econoom Peter Vanden Houte van ING verwacht dit jaar en volgend jaar alvast geen renteverhoging.

Bronnen: CNBC, Business Insider

Foto: European Parliament – Flickr

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.