Let op! Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg en mogelijk meer verliezen door het hefboomeffect.

Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

Fraude Wells Fargo nog veel groter dan gedacht

In september vorig jaar bleek dat de Amerikaanse bank Wells Fargo 2,1 miljoen nepaccounts had aangemaakt zonder toestemming van klanten.

Dat ten gevolge van de hoge prestatiedruk op de werkvloer bij de bank. Medewerkers werden lange tijd betaald op basis van het aantal rekeningen dat klanten hadden.

De bank vertelde medewerkers dat een gemiddeld huishouden zes rekeningen afneemt, maar dat het personeel dit moest op zien te krikken naar acht stuks.

De werknemers besloten daarop neprekeningen te openen zonder dat die daar toestemming voor hadden gegeven.

Extern onderzoek

Na de commotie besloot de bank wijselijk te stoppen met dit beleid.

Maar nu blijkt dat er nogmaals 1,4 miljoen nepaccounts zijn ontdekt. Het totaal aan nepaccounts komt daarmee op 3,5 miljoen.

Wells Fargo ging nadat het schandaal aan het licht kwam akkoord met een nader onderzoek door een externe partij.

Die partij keek naar de periode tot en met 2009. De eerdere resultaten hadden betrekking op de periode tot en met 2011.

In totaal werden 165 miljoen rekeningen tegen het licht gehouden.

Ontslagen

Maar liefst 5300 frauderende medewerkers werden vorig jaar op het nieuws ontslagen, ongeveer 1 procent van alle werknemers.

In februari dit jaar werd bekend dat de bank ook vier executives heeft ontslagen naar aanleiding van het schandaal.

Claudia Russ Anderson, Pamela Conboy, Shelley Freeman en Matthew Raphaelson verlieten de bank.

Voormalig voorzitter en ceo John Stumpf verliet de bank in oktober 2016. Daarbij nam hij overigens wel nog ettelijke tientallen miljoenen dollars aan compensatie mee.

Boetes

De frauduleuze rekeningen kosten de bank een hoop geld, het kreeg een boete van 185 miljoen en betaalde 10,7 miljoen dollar compensatie aan klanten.

Ook wacht het nog goedkeuring voor een schikking van 142 miljoen dollar af.

Daarnaast zou het mogelijk nog meer sancties tegemoet kunnen zien.

Bronnen: Accountant, Bloomberg, New York Times, Reuters

Foto: Flickr

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.