Triodos gooit het over andere boeg

Triodos Bank, bekend voor haar duurzaamheid, gooit het vanaf nu over een andere boeg. De bank neemt afstand van de term ‘duurzaamheid’, aangezien dit een containerbegrip is geworden. Wel blijft Triodos vasthouden aan haar bestaande model en blijft het inzetten op transparantie en maatschappelijke projecten. What’s in it voor de spaarders?

Banken hebben vandaag allemaal de mond vol van ‘duurzaam bankieren’. Het imago van kredietintellingen moest namelijk na de crisis worden opgepoetst, en dan helpen dit soorten termen daarbij. Dat ziet ook Triodos in. De bank was pionier op vlak van duurzaam bankieren en wenst nu afstand te doen van deze term. Niet omdat ze bij Triodos er niet langer in geloven, wel omdat alle banken de term vandaag hanteren en ‘duurzaamheid’ een containerbegrip is geworden.

Thomas Van Craen is sinds een jaar CEO van Triodos Bank België. Voordien werkte hij twee decennia bij KBC en in 2015 stapte hij over naar het hoofdkantoor van Triodos in Nederland waar hij als directeur Business Banking werd aangesteld. Vorig jaar realiseerde de Triodos een nettowinst van 29,3 miljoen euro. De bank focust momenteel nog op West-Europa en heeft vestigingen in Nederland, België, Spanje, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Maar er is concurrentie: Vdk bank, Crelan, NewB, maar evengoed Belfius, KBC, BNP Paribas… allen dwepen ze met ‘ethisch ondernemen’ en ‘duurzaam beleggen’. Volgens Van Craen is niet de term ‘duurzaamheid’ belangrijk, maar wel de invulling die eraan gegeven wordt, “en daarin staat Triodos toch wel het verst. Onze voortrekkersrol zullen we onverminderd verderzetten.” Klinkt allemaal mooi, maar komt het winstmodel niet onder druk?

Triodos is namelijk door haar model, meer dan de grootbanken, sterk afhankelijk van de rentemarge tussen kortetermijnspaardeposito’s en langetermijnkredieten en die marge is sterk geslonken in de laatste jaren. Voor de aandeelhouders betekent het model momenteel dat zij genoegen moeten nemen met een lager rendement op het eigen vermogen (zo’n 3,5% in 2016). Klanten krijgen momenteel niet meer dan het wettelijke minimum als vergoeding voor hun spaargeld.

De efficiëntie van de eigen organisatie kan nog wel beter. Dat is bij veel banken een probleem. Maar met een kosten/inkomsten-verhouding van 79% behoort Triodos Bank tot de minder efficiënte spelers in de sector. Triodos telt in België 127 werknemers en heeft 71.000 klanten. Het total beheerd vermogen bedraagt 13,5 miljard euro en de kernkapitaalratio zit momenteel rond de 19%.

Bron: Trends