Geen handelsoorlog tussen V.S.A. en China, wel conflicten

De handelsrelatie tussen de Verenigde Staten van Amerika en China heeft altijd al moeizaam verlopen en hier zal de komende jaren ook geen verandering in komen volgens een lid van de monetaire beleidscommissie van de People’s Bank of China. 

Dat zei Fan Gang, voorzitter van de China Reform Foundation, tijdens een interview met CNBC vrijdag. De afgelopen twintig jaar is de (handels)relatie tussen de Verenigde Staten van Amerika en China nooit echt optimaal geweest, er zijn altijd de onvermijdelijke problemen en conflicten geweest tussen beide landen.

Er zijn een aantal pijnpunten waarover altijd moeilijk wordt gedaan, zo beweert Fan Gang. De Amerikaanse president uitte onlangs nog hevige kritiek op het Chinese handelsbeleid. China wordt beschuldigd van wisselkoersmanipulatie en het hanteren van oneerlijke handelstarieven. De bizarre situatie omtrent Noord-Korea maakt het er niet beter op.

Sinds Donald Trump blijft hameren op zijn protectionistisch beleid, en het terugtrekken van de V.S.A. uit verschillende handelsakkoorden, wordt er gevreesd voor een handelsoorlog tussen de V.S.A. en China. Maar volgens Fan Gang zal het niet escaleren tot zo een scenario vermits ’s werelds grootste en tweede grootste economie ter wereld ontzettend afhankelijk zijn van elkaar.

De situatie zal hooguit hetzelfde blijven zoals ze nu is, Gang hoopt dat de handelsrelatie zal verbeteren omdat het alleen maar voordelen biedt voor zowel China als de V.S.A. en dus ook voor de wereldeconomie. Het IMF is al een tijdje bezorgd over het mogelijke gevolg van de slechte verstandhouding tussen beide landen, zeker gezien de Chinese schuldgraad.

Fan Gang, een grote voorstander om economische hervormingen door te voeren in China, beaamt dat de de Chinese schuld het grootste probleem vormt voor de economie maar hij is ervan overtuigd dat dit probleem de komende jaren opgelost zal worden als men de nodige hervormingen kan doordrukken.

Bronnen: CNBC

Foto: Wikimedia