Negatief nieuws cryptovaluta duwt beleggers richting goud

Mark Mobius laat zijn licht schijnen over de huidige ontwikkelingen op de markt van de cryptovaluta en hij is er niet bepaald positief over. Mobius, die voorzitter is van Templeton Emerging Markets Groups, vreest voor een te harde groei van deze virtuele munten waardoor overheden maatregelen kunnen nemen om de handel in cryptovaluta tegen te werken.

De cryptomunten kunnen wel eens slachtoffer worden van hun eigen succes en populariteit. Mark Mobius is van mening dat de digitale munten op zeer korte termijn teveel aandacht hebben verworven en gaan dus onvermijdelijk ook meer onder de loep worden genomen door overheden en regeringen.

De niet-traceerbare munten worden vaak gebruikt bij illegale praktijken, iets dat uiteraard niet ongestraft kan blijven. China heeft als eerste land tegenmaatregelen genomen om de populariteit van de munten in te tomen. Zo zijn ICO’s (initial coin offerings) voortaan onwettig en dienen alle investeringen in zulke fondsen teruggestort te worden naar de kopers ervan.

De beslissing is gevallen na onderzoek van de People’s Bank of China, volgens hen wordt de normale financiële orde uit evenwicht gebracht door de massale opkomst van de digitale cryptomunten. Mobius beweert dat er nog regeringen zullen volgen omdat er teveel obstakels zijn rond deze munten.

Ook Bank of America Merrill Lynch benadrukt om voorzichtig te handelen in deze beleggingscategorie. De risico’s omtrent de munt blijven hoog zoals bv. diefstal en computerinbraken. De reactie van de bitcoin blijft niet uit, sinds begin deze maand is de munt 900 dollar in waarde gedaald.

Mobius is van mening dat deze ontwikkeling in het voordeel zal spelen van goud want beleggers worden zich steeds meer bewust van de onzekerheden en risico’s waardoor ze op zoek gaan naar alternatieven die veel betrouwbaarder zijn. Hij denkt dat we te maken hebben met een zeepbel die elk moment kan barsten.

Hij ziet op korte termijn nog wel kansen voor de bitcoin vermits mensen gaan inspelen om de volatiliteit, maar van zodra er meer landen een verbod leggen op deze markt, kan de waarde van de munt hard gaan dalen.

Bronnen: Beursduivel, Bloomberg, Cryptocoinnews

Foto: Hamiltonleen – Pixabay