Let op! Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg en mogelijk meer verliezen door het hefboomeffect.

Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

Chinese yuan weldra losgekoppeld van Amerikaanse dollar?

China, ’s werelds tweede grootste economie ter wereld, moet een eigen valutabeleid hebben dat losgekoppeld is van de Amerikaanse dollar, dat beweert Yu Yongding, Chinees econoom voor de centrale bank, in een interview met de China Securities Journal. Yongding vindt dat het tijd is om de yuan los te laten en de waarde zelf te creëren door de markt zijn werk te laten doen.

Zoals vele wisselkoersen is ook de Chinese yuan gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Maar er zijn steeds meer stemmen binnen de Chinese centrale bank om deze koppeling teniet te doen en de yuan zijn eigen weg te laten gaan. In 2005 werden er reeds plannen aangekondigd om de loskoppeling met de dollar in gang te zetten, maar sindsdien is er nog niet veel veranderd omtrent de situatie.

De yuan is wel een beetje in waarde gestegen ten opzichte van de dollar sinds 2005, maar over een correcte waardering is geen sprake. Deze wordt overigens ‘gecontroleerd’ door de Chinese centrale bank, er wordt slechts een dagelijkse afwijking van 2% toegelaten op de waarde van de dollar.

Dit beleid dateert al van 1994, toen werd de Chinese munt aan de dollar gekoppeld aan 8,70 yuan. Er zijn wel aanpassingen geweest in het wisselkoersbeleid maar toch heeft de centrale bank gedurende deze periode de koers gemanipuleerd om ze de waarde laag te houden tegenover de dollar.

Dat moet nu gedaan zijn volgens Yongding, China is de grootste grondstoffenhandelaar ter wereld en bezit het meeste deviezenreserves. Dinsdag steeg de yuan voor de zevende keer op rij in waarde ten opzichte van de Amerikaanse dollar maar volgens de Chinese econoom is dit niet voldoende. Hij zou graag de dollar van zijn troon willen stoten en van de yuan de nieuwe wereldmunt maken.

Zelfs het Internationaal Monetair Fonds voegde de yuan enkele jaren geleden nog toe tot het mandje van de meest verhandelde wereldmunten. Het ziet er dus naar uit dat de Chinese munt steeds meer en meer zijn plaats op het wereldtoneel aan het veroveren is.

De kans dat de yuan in de toekomst nog meer in waarde stijgt is dus bijzonder groot. Zoals op onderstaande grafiek is te zien, verloopt de stijging de afgelopen maanden zeer scherp.

Bronnen: SCMP, Marketupdate

Foto: Wikimedia

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.