Let op! Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg en mogelijk meer verliezen door het hefboomeffect.

Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

Toekomstige beleid Federal Reserve groot vraagteken

Met het vertrek van Stanley Fischer zijn vier van de zeven plekken in het bestuur van de Federal Reserve vrij, veel eerder dan verwacht.

Daarmee krijgt president Donald Trump de mogelijkheid om de Fed volledig naar zijn hand te zetten.

Vicevoorzitter

Vicevoorzitter van de Federal Reserve Stanley Fischer gaf afgelopen week aan zijn termijn wegens ‘persoonlijke redenen’ niet af te maken.

Hij verlaat zijn post volgende maand op 13 oktober, acht maanden voordat zijn termijn er officieel op zou zitten.

Voorzitter

De termijn van Fed-voorzitter Janet Yellen loopt in februari 2018 af. Wanneer ook zij vertrekt zijn er nog slechts twee zetels bezet bij de Fed.

Enkel Jerome H. Powell en Lael Brainard zijn dan nog over.

Daarmee zijn dus in principe vijf plaatsen te vergeven, waaronder de belangrijke posities van voorzitter en vice-voorzitter.

Trump heeft eerder aangegeven een nieuwe termijn voor Yellen te overwegen maar uitte eerder ook al felle kritiek.

Het Witte Huis kijkt duidelijk naar andere kandidaten en de kans dat het een nieuwe kandidaat zal worden lijkt toch vele malen groter dan een volgende termijn voor Yellen.

Het is immers een ongekende kans voor Trump om zijn eigen visie voor het land vorm te geven.

Yellen lijkt daarin niet volledig op een lijn met de president.

Gary Cohn

Gary Cohn, de belangrijkste economisch adviseur van president Donald Trump, werd sinds enkele maanden genoemd als opvolger voor Yellen maar lijkt daar niet meer op te hoeven rekenen.

Cohn zou volgens ingewijden zijn eigen ruiten in hebben gegooid in reactie op de reactie van Trump op de rellen in Charlottesville, waar demonstraties van extreemrechtse en nationalistische bewegingen uit de hand liepen.

Wie het dan wel gaat worden is de grote vraag.

Nieuwe benoemingen

Randal Quarles, een investeerder die vindt dat het toezicht op banken moet worden versoepeld, is in ieder geval voorgedragen om de vacature van vice-voorzitter op te vullen. Hij zal dus hoogstwaarschijnlijk Fischer gaan vervangen.

De rest van de Fed-zetels blijven nog te vergeven.

Daarnaast werd Joseph Otting voorgedragen als comptroller of the currency. Hoewel niet onderdeel van de Fed een belangrijke taak.

OneWest Bank

Otting mag een meer controversiële voordracht heten dan Quarles vanwegene zijn rol als voormalig CEO bij OneWest Bank.

Dit wegens het feit dat OneWest Bank een lucratieve deal sloot met de Federal Deposit Insurance Corporation om 36.000 mensen met rommelhypotheken op straat te zetten.

Ook huidig Amerikaans minister van Financiën Steven Mnuchin was toentertijd executive bij OneWest.

Bronnen: Bloomberg, Wall Street Journal, Reuters, CNBC

Foto: Flickr

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.