Euro wordt almaar duurder

De euro vliegt verder de hoogte in. Slecht nieuws voor de ECB en de economische groei. Mario Draghi probeerde de munt lager te praten op donderdag maar slaagde hier niet in. Zijn optimisme over de Europese economie en het wijzen op een beslissing rond het afbouwen van het massale stimulusbeleid in oktober wogen het zwaarste door. 

De euro werd donderdag een stuk hoger gezet tijdens de persconferentie naar aanleiding van de monetaire beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank. De eenheidsmunt werd afgelopen maanden al fors duurder en noteert nu duidelijk boven 1,20 dollar.

Die dure munt is slecht nieuws voor de centrale bank. Hun beleid is erop gericht de economische groei en de inflatie aan te zwengelen. Beide elementen staan onder druk door die gestegen euro. Bij een hogere munt brengt export minder op en dat weegt op de economische groei. Import wordt daarentegen goedkoper wat de inflatie onder druk zet. De ECB heeft een doelstelling van net geen 2 procent wat de stijging van de consumentenprijzen betreft.

Toch wist Draghi de munt niet omlaag te praten. Hij zei nochtans bezorgd te zijn over de dure munt en hiermee rekening te houden. Bovendien werden de inflatieverwachtingen naar beneden bijgesteld. De aandacht van beleggers ging echter richting het optimisme van de ECB over de economie en de verhoogde groeiverwachting voor dit jaar. Verder vermeldde Draghi in oktober verdere beslissingen te nemen over het afbouwen van het stimulusbeleid.

Grote beslissingen werden zoals verwacht uitgesteld. De Duitse verkiezingen deze maand vormen toch een bepaald risico en de centraal bankiers willen hier eerst uitsluitsel over.

Drijvers euro

Wat kan in de toekomst mogelijk de euro verdere omhoog duwen tegenover de USD?

  • Herwonnen politieke stabiliteit in Europa
  • Gunstige ontwikkelingen Griekenland
  • Tapering (normalisering beleid, afbouw stimulus) door ECB
  • Trager dan verwachte tapering in Amerika
  • Donald Trump weet zijn economische maatregelen niet door te drukken
  • Gelet op de handelsstromen kan de euro nog wat hoger

Foto: Reuters