Let op! Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg en mogelijk meer verliezen door het hefboomeffect.

Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

Griekenland volgend jaar niet meer afhankelijk van steun?

Griekenland, het grootste zorgenkindje van de Europese Unie doet het terug een pak beter in vergelijking met de situatie van enkele jaren geleden. Dat beweert althans Grieks premier Alexis Tsipras, hij beloofde het volk dit weekend dat Griekenland in 2018 niet meer afhankelijk zal zijn van de internationale financiële steun. 

Een straffe uitspraak want toen de crisis in Europa nog volop aan de gang was, vreesde men nog voor een Grieks faillissement en een uittreding uit de Europese Unie. Het land wordt al nu bijna 8 jaar ondersteund door internationale geldschieters waaronder het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank.

Men dacht dat het geld in een bodemloze put zou terechtkomen maar Griekenland heeft na al die jaren zijn rug opnieuw kunnen rechten. De Griekse economie zou naar verluidt met 2 procent gaan groeien volgend jaar, een behoorlijke prestatie vermits dit 5 jaar geleden net geen 10 procent onder nul was.

Economische groei zou een verademing betekenen voor het land en zijn bevolking, voor het eerst in lange tijd kunnen dan de belastingen verlaagd worden zodat de Grieken wat meer financiële ademruimte zouden kunnen krijgen.

Alexis Tsipras, premier van de linkse regering onder leiding van Syriza, sprak met veel overtuiging tijdens de opening van de jaarlijkse internationale handelsbeurs. Hij is er rotsvast van overtuigd om volgend jaar zonder hulp van buitenaf verder te kunnen.

Op dit moment loopt het laatste reddingspakket van 86 miljard euro stilaan op zijn einde, na de maand december staan de Grieken er ‘alleen’ voor, maar dat is volgens Tsipras geen probleem want de economische situatie in het land zou stabiel genoeg moeten zijn.

In totaal heeft het land 260 miljard euro aan financiële noodhulp gekregen in ruil voor broodnodige hervormingen en meedogenloze besparingen die opgelegd werden van de Europese Commissie en het Internationale Monetaire Fonds.

Alexis Tsipras heeft er zaak van gemaakt om de werkloosheid aan te pakken, die ligt op dit moment rond de 21 procent. Als dit pijnpunt verholpen kan worden en meer mensen aan het werk zijn, dan zal het economische herstel in een stroomversnelling geraken en kan Griekenland in de nabije toekomst terug meedraaien met de rest van de Europese Unie.

Bronnen: De Tijd, Ekathimerini

Foto: Matthew Tsimitak – Flickr

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.