Nederland krijgt vlaktaks. Of toch niet?

Het is een idee dat om de zoveel tijd opduikt: introduceer in West-Europa een vlaktaks waarbij iedereen, procentueel gezien, evenveel belastingen betaalt. Het Nederlandse toekomstige kabinet zou dit voorstel nu overwegen. Het zou veruit het meest liberale voorstel zijn in jaren.

In Oost-Europa bestaat het al jaren, nota bene in de voormalige communistische landen: Een vlaktaks waarbij het belastingpercentage voor iedereen gelijk is. Het was Lijst Dedecker dat in Vlaanderen jaren geleden dit voorstel al lanceerde. In realiteit kwam er niets van in huis. Regeringen kozen steeds voor hogere én meer progressieve belastingschalen.

In Nederland onderhandelen vier partijen over de vorming van een nieuw kabinet. CDA, D’66, ChristenUnie en VVD zouden overwegen om een vlaktaks in het regeerakkoord op te nemen. Weliswaar zou het om een afgezwakte variant gaan, een zogenaamde ‘sociale vlaktaks’. Maar desondanks zou dit een verbetering inhouden van de huidige situatie.

Het voorstel zou uit de koker van het CDA komen – en niet zoals je zou verwachten van bij de liberale VVD. De directeur van het wetenschappelijk bureau van CDA, Raymond Gradus, pleit er al jaren voor, samen met economen als Roel Beetsma, Lans Bovenberg en Sylvester Eijffinger.

Wat ligt er precies op tafel? De sociale vlaktaks bestaat – in tegenstelling tot de klassieke vlaktaks – niet uit één tarief. Er is een vast tarief voor alle lage en middeninkomens, maar een extra opslag voor hoge inkomens. Dat is het ‘sociale’ element in de sociale vlaktaks.

Volgens de stukken van het CDA gaat het om een vast tarief van pakweg 35 procent. Voor inkomens van boven de 75.000 euro zou daar dan nog een toptarief van 10 procentpunt bovenop komen. Het zou dus kunnen gaan om een stelsel met twee belastingschijven: een van 35 procent en een van 45 procent.

De vlaktakstarieven zouden lager liggen dan de huidige progressieve schijven, ook voor de hoogste schaal (die nu 52% bedraagt). Wel moet er gesnoeid worden in toeslagen en aftrekposten, om de zaak te financieren. Anders is er geen geld voor de tariefverlagingen. De twee vlaktakstarieven zouden wel beduidend lager komen te liggen dan de huidige drie progressieve tarieven.

Bulgarije (10%), Hongarije (15%) en Roemenië (16%) zijn landen die vandaag wel al een ‘echte’ vlaktaks kennen. Van die lage percentages kunnen we in Nederland en België enkel maar dromen.

Bron: RTL Z