Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

Vastgoed: Australiërs frauderen er op los!

Hebben banken dan niets geleerd uit de Amerikaanse vastgoedcrisis van 2007? Blijkbaar niet. Tien jaar later begaan banken exact dezelfde fouten. Verschillende landen kampen opnieuw met een vastgoedzeepbel van enorme proporties.

Australië, Canada, Singapore… het zijn maar enkele landen waar vastgoed onbetaalbaar is geworden. Het is alsof de crisis van 2007-2008 nooit heeft plaatsgevonden.

Banken lenen maar al te graag geld uit, want na tien jaar is men vergeten dat huizenprijzen ook kunnen dalen.

Dat klanten liegen op hun aanvraag voor een hypotheeklening zien ze maar al te graag door de vingers.

“Liar loans” zo noemde men die leningen tijdens de subprime-crisis.

Ze waren een van de redenen waarom de vastgoedbubbel zo’n gigantische proporties kon aannemen. Mensen die niet in staat waren een lening terug te betalen kregen er toch een.

Het is dus uiterst onrustwekkend dat deze praktijken nu opnieuw gangbaar zijn. Een enquête van UBS die 907 Australiërs ondervroeg voorspelt niet veel goeds voor de vastgoedmarkt aldaar.

Maar liefst 33% van de ondervraagden gaf toe gelogen te hebben om een lening te kunnen krijgen! Het werkelijke cijfer ligt waarschijnlijk nog hoger, want zelfs op een anonieme enquête zullen sommige mensen te beschaamd zijn om de waarheid te vertellen!

UBS schat dat €336 miljard aan leningen zijn toegekend op basis van foute informatie. Met een totaal van €1,14 BILJOEN aan uitstaande hypothecaire leningen is dat gelijk aan 29% van het totaal!

Dat betekent dat de aankomende Australische vastgoedcrisis veel erger kan worden dan verwacht.

De meestgebruikte leugen was het onderschatten van maandelijkse uitgaven (een tactiek gebruikt door 30% van de fraudeurs). Gevolgd door het ‘vergeten vermelden’ van andere schulden (15%) en het opgeven van een hoger inkomen en meer activa dan men werkelijk bezit. (ook ongeveer 15%)

De fraudeurs weken gemiddeld met 10 a 12% af van de werkelijke cijfers.

UBS raad aan om Australische bankaandelen te verkopen omdat zoveel klanten in een veel benardere financiële situatie zitten dan de banken en regulatoren beseffen.

Ook geven ze het advies om de belastingaangifte van hun klanten te controleren voor een woonlening toe te kennen.

De bank die er het slechts aan toe is, is ANZ Bank. Hier liegen 45% van de mensen op hun aanvraag voor een lening!

Misschien is dat aandeel een goede kandidaat om te shorten als deze gigantische zeepbel uiteenspat…

Bron: ABC
Foto: Stasyan117

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.