Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

Noord-Korea gebruikt bitcoin om sancties te omzeilen!

Het lijkt er steeds meer op dat Noord-Korea het eerste land is dat bitcoin echt omarmt. Het communistische regime van Kim Jong Un ziet in cryptomunten een oplossing voor een steeds groter wordend probleem: sancties.

De agressie van Noord-Korea zorgt dat het land steeds verder geïsoleerd raakt. De VN kondigde vorige maand nieuwe sancties af.

Resolutie 2371 verbiedt de aankoop van Noord-Koreaanse steenkool, ijzer, lood en zeevruchten. Dat zijn de belangrijkste exportproducten van het land.

De maatregel zal de communistische schurkenstaat $1 miljard per jaar kosten!

Het land wordt ook verder afgesloten van het internationale financiële systeem. Eerdere financiële sancties worden uitgebreid en de activa van de voornaamste Noord-Koreaanse bank worden bevroren.

Kim bevind zich in een bijzonder benarde situatie: door de sancties is het veel moeilijker om harde valuta te bekomen. En hoe voorzie je in het levensonderhoud van een bevolking als je afgesloten bent van het financiële systeem?

Het antwoord: cryptomunten. In het bijzonder Bitcoin en Ethereum.

Het beruchte team van hackers van de volksrepubliek vallen cryptobeurzen in Zuid-Korea aan, zo meldt cyberbeveiligingsfirma FireEye.

De RGB, de instelling verantwoordelijk voor cyberspionage en -aanvallen stelt zo’n 6.000 mensen te werk. Hun hackers zijn bekend onder de naam “TEMP.Hermit” en vallen naast bitcoinbeurzen ook nucleaire doelwitten aan.

Noord-Korea geraakt ook aan bitcoin door ransomware te verspreiden. Dat zijn virussen die je computer encrypteren en de schade ongedaan maken in ruil voor een betaling in bitcoin.

“Sancties zijn een grote drijfveer van dit soort activiteiten. Ze zien het waarschijnlijk als een goedkope manier om harde valuta te bemachtigen.”, aldus Luke McNamara, onderzoeker bij FireEye.

Zuid-Korea is een doelwit niet enkel om wille van de rivaliteit tussen de twee landen, maar ook omdat cryptomunten er bijzonder populair zijn. Handelsvolumes in bitcoin en ethereum zijn er bijzonder groot.

Volgens McNamara is er geen bewijs dat ook bitcoin-handelsplatforms in andere landen aangevallen worden. Maar hij zegt er wel bij dat daar in de toekomst verandering in kan komen.

Bron: Bloomberg
Foto: Publiek domein

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.