Chinees bitcoin handelsplatform BTCC sluit zijn deuren

Eén van China’s grootste bitcoin exchanges stopt met zijn activiteiten op 30 september. BTC China kondigde het nieuws donderdagmiddag aan via een tweet. De reden voor het stopzetten van de activiteiten is omwille van de strengere maatregelen die opgelegd worden door de Chinese regering. Het nieuws heeft een negatieve impact op de, reeds verzwakte, bitcoin.

Het nieuws slaat in als een bom op de markt van de cryptovaluta. De BTC verloor donderdag flink wat van zijn waarde omdat dit de zoveelste tegenslag is voor de digitale munt. Eerder waren er al ontmoedigende berichten dat China harder gaat optreden tegen cryptovaluta, de bitcoin is sinds begin september ongeveer 1.500 dollar in waarde gedaald.

BTC China, één van China’s grootste bitcoin exchanges, liet via een tweet weten dat hun activiteiten zullen stopgezet worden op 30 september en nemen sinds donderdag geen nieuwe ledenregistraties meer aan op hun website. Dit zou wel eens een voorteken kunnen zijn voor andere Chinese exchanges, een vallende dominosteen als het ware.

Een officiële reden geven ze niet, maar het heeft ongetwijfeld te maken met de strenge aanpak van de Chinese autoriteiten. China is onlangs begonnen met het opstarten van harde maatregelen en procedures tegen de cryptomarkt, er is zelfs sprake van het bannen van de virtuele munten.

Maar dat laatste werd gecorrigeerd door Jihan Wu, medeoprichter van Bitmain. Alle bitcoin transacties in China zijn in zekere zin ‘illegaal’ omdat er geen licenties bestaan voor deze transacties, dat komt omdat de bitcoin vrij recent is en er nog geen nieuwe procedures en wetten bestaan hieromtrent, vandaar de verwarring over het bannen van cryptovaluta.

Shanghai’s Municipal Financial Service Office heeft reeds bevolen dat er geen nieuwe ICO’s (initial coin offerings) opgestart mogen worden in China omdat deze manier van ‘fundraising’ nieuwe crypto-platformen helpen op poten stellen. Bitcoin-beleggers zien het voorlopig niet meer zitten en doen hun digitale munten van de hand in de hoop dat er meer duidelijkheid komt.

Bronnen: CNBC, The Crunch, News, BNN

Foto: Michael Wuensch – Pixabay – Investing.com (grafiek)