Let op! Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg en mogelijk meer verliezen door het hefboomeffect.

Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

William White maakt zich wederom zorgen

William White is een Canadese econoom, bekend van het correct voorspellen van de financiële crisis van 2008.

Opvallende daaraan: al ver voor die tijd wist hij dat die crisis eraan zat te komen.

Nu waarschuwt hij wederom.

Loopbaan

In 1969, begon hij zijn carrière als econoom bij de centrale bank van Engeland. Vanaf 1972 werkte hij 22 jaar voor de Bank of Canada, de centrale bank van Canada.

In 1994 kwam hij bij de Bank for International Settlements (BIS) terecht. De Zwitserse centrale bank der centrale banken.

Van mei 1995 tot juni 2008 was hij er economisch adviseur en hoofd van het Monetair en Economisch Departement.

In oktober 2009 werd hij voorzitter van de Economic and Development Review Committee bij de Organisation for Economic Co-operation and Development, de OECD, in Parijs.

Greenspan

Hij voorspelde de financiële crisis van 2007–2010 ver voor die tijd en was al vanaf 1996 een van Alan Greenspan’s grootste criticasters aangaande zijn theorie betreffende de rol van monetair beleid.

In 2003 wist White zich in de gelegenheid Greenspan in persoon te bekritiseren aangaande theorie, hoewel Greenspan weinig met White’s visie kon. Hij was niet overtuigd.

Maar White had wel gelijk.

Een artikel in The Economist uit 2012 beschrijft William White als volgt:

He is not, in other words, a nut who hides in the woods with gold bricks and canned food. Moreover, he (along with his colleague Claudio Borio), presented one of the earliest and most thoughtful warnings of the financial crisis back in 2003. Anyone with a brain ought to take him seriously, especially when he bucks the conventional wisdom

Een opvallende opmerking zoals het The Economist betaamt dat hij geen goudgekkie is die zich schuil houdt in de bossen.

Het is een man met naam en statuur die best serieus genomen kan worden.

En deze man uitte deze week wederom zijn zorgen.

Meer gevaar dan in 2007

Volgens William White lijkt de huidige situatie bijzonder veel op die van 2008, hoewel de OECD van mening is dat er ditmaal meer gevaren loeren dan in 2007.

Hij waarschuwt voor de bijzonder hoge waarderingen in aandelenmarkten, de lage VIX, sterk stijgende huizenprijzen en dat baart hem zorgen.

Daarnaast heeft India al bijzonder lang een groot probleem in schulden terwijl het overzicht daarvan door bestuurlijke organen ernstig tekort schiet.

Datzelfde geldt voor China, hoewel de acceleratie van schuld aldaar ongekend is.

We hebben daarnaast geen liquiditeitsprobleem dat centrale banken op kunnen lossen – wanneer we teveel schulden hebben, als nu het geval, hebben we een schuldresolutie of insolventieprobleem.

En enkel overheden zijn in staat dat soort problemen te adresseren, aldus White.

Bronnen: Der Spiegel, Bloomberg, The Economist

Foto: Flickr

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.