Let op! Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg en mogelijk meer verliezen door het hefboomeffect.

Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

Venezuela wilt afstand doen van dollar

Oog om oog, tand om tand… zo zal de overheid van Venezuela gedacht hebben omtrent de nieuwe Amerikaanse sancties. Voor de olie die ze verkopen, willen ze voortaan euro’s in ruil krijgen in plaats van Amerikaanse dollars. Oliehandelaren krijgen dit opgedragen van bovenaf, de grootste olieproducent van Venezuela spoort aan om actie te ondernemen tegen de Verenigde Staten van Amerika.

De Amerikaanse druk op Venezuela wordt verhoogd aan de hand van nieuwe financiële sancties, maar dat laat de Venezolaanse overheid niet zomaar gebeuren. Via de grootste olieproducent worden oliehandelaren opgeroepen om geen dollars meer te accepteren als betaling bij de verkoop van olie.

Petróleos de Venezuela heeft de opdracht gegeven aan zijn private joint-ventures om rekeningen te openen in euro’s en om bestaande rekeningen en cashposities te converteren van dollar naar euro. Op deze manier gaan ze proberen om de Amerikanen een koekje van eigen deeg te geven en zo de sancties, die zullen worden opgelegd door de Trump-administratie, te omzeilen.

Deze sancties komen er omdat president Maduro, volgens de Verenigde Staten van Amerika, een wanbeleid voert dat niet democratisch is. De sancties verhinderen Amerikaanse bedrijven om zaken te doen in Venezuela alsook mag er geen geld uitgeleend worden aan de regering van Maduro.

De actie is nog niet publiekelijk bekend gemaakt, maar president Nicolás Maduro heeft al gehint dat Venezuela deze richting zal uitgaan als de financiële sancties effectief worden doorgevoerd. Er zou al een mandje van andere valuta klaar staan die de Amerikaanse dollar perfect kunnen vervangen, aldus president Maduro.

Maar deze beslissing is niet rationeel en zal waarschijnlijk een harde terugslag geven, zo denkt Nomura analist Siobhan Morden. 95 procent van haar inkomsten komt uit de export van olie en het merendeel daarvan gaat naar de Verenigde Staten van Amerika. De kans is dus bijzonder groot dat Venezuela zich hiermee in eigen voet schiet.

Bronnen: Marketupdate, Finanzen, Fox

Foto: Wikimedia

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.