Russen halen hun neus op voor cryptocurrencies

Terwijl sommige Westerse centrale banken gecharmeerd zijn door blockchain-technologie en daarmee zelfs experimenteren houdt de Russische Centrale Bank de boot af.

Elvira Nabiullina, voorzitter van de RCB, noemde blockchain in zijn geheel zelfs een piramidespel. Zware woorden. Om die reden heeft de Bank de beslissing genomen om cryptocurrencies niet op dezelfde hoogte te zetten als buitenlandse reserves.

Het is geen geheim dat de RCB een van ’s werelds grootste foreign reserves-verzamelaars is. Ook kopen de Russen als een gek goud op. Geen enkele centrale bank ter wereld legt zo’n ijverige koopwoede aan de dag.

Maar voor crypto lopen de Russen dus duidelijk niet warm. Vooral de prijsvolatiliteit, waar de Russen historisch een broertje dood aan hebben, speelt hen parten. Ook het feit dat enkele institutionele investeerders zoals JP Morgan de boot afhouden, speelt een belangrijke rol.

Bovendien speelt ook een politiek argument: de Russische overheid poogt een wet door de Doema te jagen die het volgens het Kremlin makkelijker moet maken om cryptocurrencies te reguleren en de effecten van prijsfluctuaties voor Russische investeerders te verzachten. Wie een beetje thuis in de wereld van de blockchain is, weet natuurlijk dat zo’n wetsontwerp larie is.

Daarmee sluit Nabiullina ook – althans voorlopig – de deur voor het idee van de Russische minister van Communicatie om een eigen, Russische crypto-currency op de markt te brengen, zoals de BoE poogt te doen.

Foto: Jason Benjamin