Britse pond zet herstel in maar onzekerheid blijft

Het Britse pond heeft het moeilijk door de politieke en financiële onzekerheid omtrent de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Sinds begin vorig jaar is de waarde van de Britse eenheidsmunt flink gedaald, van 1,40 euro naar 1,09 euro. De bodem lijkt echter bereikt te zijn, de afgelopen weken is het pond omhoog geschoten richting herstel, maar de vooruitzichten blijven echter onzeker.

Wie dacht dat het Britse pond nog lager zou zakken dan 1,09 euro, heeft het voorlopig bij het verkeerde eind. De eenheidsmunt van het Verenigd Koninkrijk heeft er sinds september een opmerkelijk parcours op zitten. De grafiek vertoont een scherpe stijging op korte tijd.

Zowel ten opzichte van de euro als de Amerikaanse dollar, vertoont het Britse pond signalen van herstel. de GBP/USD noteert zelfs op het hoogste niveau van de afgelopen 14 maanden. De koersreactie van het pond is een ‘logisch’ gevolg van de uitspraken van de Bank of England.

Er wordt al enige tijd gespeculeerd dat de Britse centrale bank een strakker monetair beleid wilt voeren, nu donderdag werden deze speculaties bevestigd door de Bank of England zelf. De komende maanden is de kans bijzonder groot dat de rentes verhoogd zullen worden.

Zelfs Gertjan Vlieghe, het meest ‘dovish’ lid van de centrale bank, vindt dat de tijd stilaan rijp is om van koers te veranderen. De GBP wordt op deze manier gesteund tijdens zijn herstelperiode, dat benadrukt ook Richard Falkenhall, senior wisselkoersstrateeg bij SEB.

Volgens Falkenhall is het Britse pond te hard afgestraft geweest, de daling werd veroorzaakt door veel negatief nieuws op korte termijn. Slechte brexit-gesprekken, nog meer politieke onzekerheid in het V.K. en verlaagde groeivooruitzichten voor de Britse economie waren nefast voor de waarde van de eenheidsmunt.

De daling werd ook nog eens versterkt door beleggers die massaal short zijn gegaan op het Britse pond sinds het brexit-referendum. Dit alles heeft geleid tot één van de zwaarste waardedalingen van het Britse pond van de afgelopen jaren.

Hoewel de situatie nu lijkt te kantelen richting een duurdere pond en een renteverhoging van de Bank of England, blijft er nog altijd grote onzekerheid. Zolang er brexit-gesprekken zijn, kan het nog alle kanten op gaan. Veel zal afhangen van het verloop van deze onderhandelingen.

Bronnen: FXStreet, CNBC

Foto: Stux – Pixabay