Let op! Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg en mogelijk meer verliezen door het hefboomeffect.

Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

Britse pond zet herstel in maar onzekerheid blijft

Het Britse pond heeft het moeilijk door de politieke en financiële onzekerheid omtrent de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Sinds begin vorig jaar is de waarde van de Britse eenheidsmunt flink gedaald, van 1,40 euro naar 1,09 euro. De bodem lijkt echter bereikt te zijn, de afgelopen weken is het pond omhoog geschoten richting herstel, maar de vooruitzichten blijven echter onzeker.

Wie dacht dat het Britse pond nog lager zou zakken dan 1,09 euro, heeft het voorlopig bij het verkeerde eind. De eenheidsmunt van het Verenigd Koninkrijk heeft er sinds september een opmerkelijk parcours op zitten. De grafiek vertoont een scherpe stijging op korte tijd.

Zowel ten opzichte van de euro als de Amerikaanse dollar, vertoont het Britse pond signalen van herstel. de GBP/USD noteert zelfs op het hoogste niveau van de afgelopen 14 maanden. De koersreactie van het pond is een ‘logisch’ gevolg van de uitspraken van de Bank of England.

Er wordt al enige tijd gespeculeerd dat de Britse centrale bank een strakker monetair beleid wilt voeren, nu donderdag werden deze speculaties bevestigd door de Bank of England zelf. De komende maanden is de kans bijzonder groot dat de rentes verhoogd zullen worden.

Zelfs Gertjan Vlieghe, het meest ‘dovish’ lid van de centrale bank, vindt dat de tijd stilaan rijp is om van koers te veranderen. De GBP wordt op deze manier gesteund tijdens zijn herstelperiode, dat benadrukt ook Richard Falkenhall, senior wisselkoersstrateeg bij SEB.

Volgens Falkenhall is het Britse pond te hard afgestraft geweest, de daling werd veroorzaakt door veel negatief nieuws op korte termijn. Slechte brexit-gesprekken, nog meer politieke onzekerheid in het V.K. en verlaagde groeivooruitzichten voor de Britse economie waren nefast voor de waarde van de eenheidsmunt.

De daling werd ook nog eens versterkt door beleggers die massaal short zijn gegaan op het Britse pond sinds het brexit-referendum. Dit alles heeft geleid tot één van de zwaarste waardedalingen van het Britse pond van de afgelopen jaren.

Hoewel de situatie nu lijkt te kantelen richting een duurdere pond en een renteverhoging van de Bank of England, blijft er nog altijd grote onzekerheid. Zolang er brexit-gesprekken zijn, kan het nog alle kanten op gaan. Veel zal afhangen van het verloop van deze onderhandelingen.

Bronnen: FXStreet, CNBC

Foto: Stux – Pixabay

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.