CEO JP Morgan slaat de bal mis over blockchain-technologie

Jamie Dimon, de CEO van Amerikaanse investeringsbank JP Morgan Chase, heeft bitcoin de oorlog verklaard. Hij deed dat in een zeer giftige toespraak op een conferentie van institutionele investeerders in New York, eerder deze week.

Hij noemde bitcoin een “betaalmiddel gemaakt uit lucht”, “frauduleus” en voorspelde dat het “slecht ging aflopen”. Hij sloeg zich zelfs op de borst door uit te roepen dat hij, als hij zijn medewerkers zou betrappen op het verhandelen van bitcoin, onmiddellijk zou ontslagen.

Dat Bitcoin te kampen heeft met design flaws en de split in het algoritme niet zonder risico voor de toekomst van de munt is, is zonneklaar. Maar om het nu frauduleus te noemen? Bovendien is bitcoin toch niet meer of minder “uit lucht gemaakt” dan eender welke ongedekte fiat munt?

De uitspraken van Dimon (Demon?) doen alvast heel wat wenkbrauwen fronsen. Is hij misschien gefrustreerd dat hij geen early buyer was?

De gekke CEO ging verder door te beweren dat cryptocurrencies alleen maar waarde hebben in landen als Venezuela, Noord-Korea en Equador, omdat “enkel moordenaars end drugkartels” er baat bij hebben om met crypto te betalen.

Dat is opmerkelijk: in die landen is er nochtans een zeer grote zwarte markt voor Amerikaanse dollars…

Tenslotte kon de man het niet laten om een analogie te trekken met de tulpenbubbel in de 17e eeuw. Hij vergeet wel één ding: tulpen waren de enige bloemen waar men wild van werd. Er zijn genoeg cryptocurrencies op de markt die de design flaws van bitcoin begrepen en verbeterd hebben en steeds meer mensen over de hele wereld begeesteren.

Maar dat zullen gevestigde, ingeslapen grootbanken wel niet begrijpen. De doodskreet van gli utlimi di ieri…

Bron: Itpro

Foto: DonkeyHotey, no changes made