Let op! Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg en mogelijk meer verliezen door het hefboomeffect.

Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

Einde verhaal voor Tsipras? Griekse vakbonden revolteren tegen de regering

Er lijkt eindelijk schot in de zaak te komen in de aanslepende gerechtelijke oorlog tussen de Griekse staat en de Canadese goudmijnreus Eldorado.

Dat de Griekse overheid nu plots een versnelling hoger schakelt heeft waarschijnlijk wel iets te maken met de hevige rellen van verleden woensdag. Toen kwamen Griekse mijnwerkers massaal op straat nadat ze het nieuws vernomen hadden dat Eldorado ermee dreigt om al haar activiteiten in Griekenland stop te zetten. Eldorado stelt zo’n 2000 mensen te werk in Griekenland.

Eldorado en de Griekse overheid zijn al jaren in een hevige juridische strijd verwikkeld. De Griekse overheid weigert bepaalde milieu-certificaten af te leveren aan Eldorado, waar het bedrijf meent recht op te hebben. De situatie heeft een wig gedreven tussen het radicaal-linkse Syriza van eerste minister Tsipras en de Griekse vakbonden, die eisen dat de milieuvergunningen worden afgeleverd.

De rellen hebben heel wat in gang gezet. Milieuminister Giorgos Stathakis leverde stante pede de nodige milieuvergunningen, minstens tot wanneer een rechtbank uitspraak heeft gedaan over de voorzorgsmaatregelen die Eldorado genomen heeft.

De Griekse overheid gaat prat op haar linkse imago en wil liever geen rechtstreekse deals aangaan met grote internationale bedrijven. Via de tussenweg van de rechterlijke macht is dat blijkbaar wel mogelijk.

Wellicht kan Eldorado wel een vergunning houden voor de strategische Skouries-mijn, maar de overheid wil geen meter wijken wat betreft de metaalverwerkende fabriek in Madem Lakkos.

Of deze deal voldoende zal zijn om de banden tussen partij en vakbond weer te helen, is nog maar de vraag. Paradoxaal genoeg staan de vakbonden immers pal achter de werkgever. De Grieken zijn sterk verarmd sinds de crisis en goedbetaalde jobs zijn een zegen voor de werknemers en voor de vakbonden. Het zal hen dan ook worst wezen of de activiteiten in strijd zijn met Europese milieuregels of niet.

De Griekse staat zal ongetwijfeld een knieval moeten maken. De tweede op twee jaar tijd in dit dossier. In 2016 verbrak de Griekse Raad van State al eens een intrekking van een milieuvergunning voor Eldorado. Door die intrekking, die rechtstreeks door Tsipras werd bevolen, stonden plots 600 werknemers op straat.

Door de verbreking werd alvast de perceptie gewekt dat de rechterlijke macht, de bedrijven en de vakbonden een front vormen tegen de partij.

Binnen de partij is er echter een kleine, maar dominante fractie die beweert dat Eldorado voor de rekening van de Duitse Bundesbank rijdt en dat de ontgonnen bodemrijkdommen niet de Griekse bevolking, maar de Duitse banken ten goede komt.

Door middel van pest-milieumaatregelen probeert Syriza dus om die uitverkoop te saboteren.

Bron: Mining.com

Foto: Joanna, no changes made

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.