Oostenrijkse energiereus geeft Washington de middenvinger

Deze zomer kondigde het Amerikaanse Congres een verlenging en verstrenging van de economische sancties tegen Rusland aan. Dat is niet naar de zin van de Europese partners van het gecontesteerde Nord Stream 2-project, dat sommige atlantisten te allen prijzen willen saboteren.

Oostenrijkse energiereus en belangrijke Europese partner van Gazprom OMV, laat zich niet intimideren door de nieuwe Amerikaanse sancties, die ongetwijfeld een effect zullen hebben op de financiering van Nord Stream 2.

Mogelijk zullen Russische of Aziatische banken moeten worden aangesproken worden om het project mee te financieren. Tenminste, als de Russen niet bereid zijn de huidige deal te herzien. Die stipuleert dat de Europese partners tot 70% van de investering zullen dragen.

Die clausule kwam er na hevige druk van de Europese Unie. Men wou vermijden dat de Russen teveel macht zouden krijgen in het Balticum en daarmee hun greep op Finland en de Baltische staten zou kunnen verstevigen. Door de pijpleiding voornamelijk in Europese handen te houden, zou volgens de EU een beter geopolitiek evenwicht gevonden worden.

Maar de nieuwe sancties zetten die regeling, waar elke partij zich in kon vinden, danig op de helling. Bepaalde investeringen zouden met name binnen het toepassingsgebied van de nieuwe sancties, waardoor de Europese partners nooit 70% van de investeringen zullen kunnen dragen.

Een bewuste sabotage van een herenakkoord tussen Brussel en Moskou door het perfide Washington?

Door een Aziatisch scenario aan te snijden, trapt OMV natuurlijk op het zere been van Washington. Goede relaties tussen Moskou en Peking zijn al een doren in het oog voor de Amerikanen. Als de huidige sancties de as Moskou-Peking zou doortrekken tot in Brussel, zouden de Amerikanen geopolitiek hun hand overspelen.

Bron: Sputnik News

Foto: Bilfinger SE, no changes made